Δείτε πως μπορείτε να κάνετε καταγγελία για τα απόβλητα

27 Απριλίου 2023

Στην διάθεση των πολιτών ειναι ένα απο τα πλέον σημαντικά κοινωνικά εργαλεία, που αφορά την δυνατότητα κατάθεσης καταγγελίας απο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις εάν παρατηρούν περιστατικά παραβατικής διαχείρισης όσον αφορά τα απόβλητα.

Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων για θέματα Διαχείρισης Αποβλήτων και δίνεται η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών από πολίτες που παρατηρούν περιστατικά παραβατικής διαχείρισης.

Πρόκειται για τη νέα Ενιαία Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Πολιτών, Φορέων και Επιχειρήσεων για θέματα Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και αποσκοπεί στην προσφορά ενός ισχυρού εργαλείου στα χέρια της κοινωνίας για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, θεσπίζεται και διαδραστική επικοινωνία κοινωνίας και Πολιτείας για να διασφαλιστεί η πληρέστερη ενημέρωση, ο έλεγχος και η αυξημένη αποτελεσματικότητα, ενώ ως στόχος έχει τεθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων να ανέλθει σε 65% έως το 2035 και των συσκευασιών σε 70% μέχρι το 2030.

Πώς γίνεται μια καταγγελία

Συγκεκριμένα, για να υποβληθεί μία καταγγελία τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει ένα σημείο πάνω στον χάρτη στην ενότητα «Είμαι Πολίτης», ή πληκτρολογεί τη διεύθυνση στο πεδίο «αναζήτηση διεύθυνσης».
  • Στην συνέχεια επιλέγει κατηγορία και υποκατηγορία, φωτογραφία (προαιρετικά).
  • Και τέλος, πατώντας συνέχεια ο πολίτης συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για να υποβληθεί το αίτημα.

Τι πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις

Στη σχετική πλατφόρμα, υπάρχουν και αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν απαντήσεις για τον σωστό τρόπο διαχείρισης κατηγοριών αποβλήτων που παράγουν, αλλά και πληροφορίες σχετικά με:

  • Την ταξινόμηση αποβλήτων σε κωδικό του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ)
  • Τα απόβλητα που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση
  • Την επιλογή νόμιμου συνεργάτη για τη διαχείριση των αποβλήτων
  • Τα επικίνδυνα απόβλητα (πλην αυτών που εντάσσονται στο σημείο (β))
  • Τα μη επικίνδυνα απόβλητα (πλην αυτών που εντάσσονται στο σημείο (β))

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα περιέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά και τους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης, την περιβαλλοντική σήμανση, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων που παράγει μία επιχείρηση.


[There are no radio stations in the database]