Χριστοδουλίδης: «Δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρωθεί το όνομα της Κύπρου»

25 Απριλίου 2023

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν θα προστατευθούν όσοι, αν υπάρχουν, οι οποίοι παραβιάζουν τις κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μετά από ευρεία σύσκεψη για το θέμα των κυρώσεων υπέδειξε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την εξέλιξη (κυρώσεις σε Κύπριους πολίτες) ως ευκαιρία «μια και καλή να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητούμε».

Είπε ακόμα πως «δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις». Ανέφερε ότι στην σύσκεψη δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς και με τον Σύνδεσμο Λογιστών και «συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι αρκετά υπέφερε και το κράτος και η Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας από τέτοιου είδους καταστάσεις. «Άρα, εμείς είμαστε έτοιμοι, μόλις έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται με μοναδικό στόχο αυτό που σας προανέφερα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα ονόματα προσώπων στις λίστες κυρώσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος συνέστησε υπομονή. «Θεωρώ ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρήσεις είτε από πλευράς των ΗΠΑ, της Βρετανίας, είτε από πλευράς της ΕΕ. Επαναλαμβάνω, ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ έγιναν βήματα από πλευράς του κράτους, παρασυρόμαστε από κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και θα γίνουν και άλλα για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας.

«Είναι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση, είναι κάτι αρνητικό για το κράτος, είναι αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι αρνητικό για τους πολίτες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Οι όποιες πληροφορίες θα τεθούν ενώπιον μας, θα τις διερευνήσουμε, δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα και αυτή είναι η προσέγγιση η δική μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.


[There are no radio stations in the database]