Κένυα: Νηστεία μέχρι θανάτου – 83 οι νεκροί, βρέθηκαν δύο αποστεωμένοι επιζώντες

25 Απριλίου 2023

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κένυα, καθώς οι αρχές εντόπισαν άλλα δέκα πτώματα πιστών που νήστεψαν μέχρι θανάτου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 83, είπε ένας δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην περιοχή.

Σημειώνεται πως οι πιστοί αίρεσης νήστεψαν μέχρι θανάτου θεωρώντας ότι έτσι θα πάνε στον παράδεισο. Στα δέκα πτώματα που ανακαλύφθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται και τρία παιδιά. Άνδρες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ντυμένοι με λευκές ολόσωμες φόρμες ξέθαψαν τα λείψανα των θυμάτων από αυτοσχέδιους τάφους, ενώ βρήκαν και δύο αποστεωμένους επιζώντες, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο.

Άνδρες της αστυνομίας πέρασαν μέρες ερευνώντας το δάσος Σακαχόλα, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μαλίντι, έπειτα από πληροφορία που έλαβαν για μια αίρεση, την Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης, υπό τον Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο οποίος καλούσε τα μέλη της να πεθάνουν από πείνα για να συναντήσουν τον Ιησού.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών οι αρχές στο δημόσιο νοσοκομείο του Μαλίντι προειδοποίησαν σήμερα ότι το νεκροτομείο δεν έχει πλέον χώρο φύλαξης των πτωμάτων και ήδη λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του.

“Το νεκροτομείο έχει δυνατότητα για 40 πτώματα”, είπε ο διαχειριστής του, ο Σαΐντ Αλί, και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν απευθυνθεί στον Ερυθρό Σταυρό της Κένυας για να παραχωρήσει ψυγεία κοντέινερ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη χώρα αναγκάζοντας τον πρόεδρό της Ουίλιαμ Ρούτο να δεσμευτεί να πατάξει τα “απαράδεκτα” θρησκευτικά κινήματα εν μέσω ανησυχίας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα (πτώματα)”, είπε χθες στους δημοσιογράφους ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τζάφετ Κουμ.

Εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι πιστοί της αίρεσης πιθανόν να κρύβονται ακόμη στο δάσος και αν δεν βρεθούν σύντομα κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο Χουσέιν Χαλίντ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Haki Africa, ο άνθρωπος που έδωσε την πληροφορία στην αστυνομία, κάλεσε τις αρχές να στείλουν περισσότερους διασώστες για να ψάξουν την δασώδη περιοχή έκτασης 800 στρεμμάτων για τυχόν επιζώντες.

“Κάθε ημέρα που περνάει υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πεθαίνουν και άλλοι άνθρωποι”, είπε ο ίδιος στο AFP.

“Η φρίκη που έχουμε βιώσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι τραυματική. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μαζικούς τάφους παιδιών”, τόνισε.

Οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν πτώματα στριμωγμένα σε ρηχούς λάκκους – με έως και έξι νεκρούς μέσα στον καθένα – ενώ άλλα πτώματα δεν ήταν τοποθετημένα εκεί, αλλά απλώς κείτονταν στο έδαφος.


[There are no radio stations in the database]