Υπόθεση Γεωργούλη: Αντιμέτωπος και με την ελληνική Δικαιοσύνη ο ευρωβουλευτής;

24 Απριλίου 2023

Νέες πτυχές στην υπόθεση του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη προσπαθούν να φέρουν οι Αρχές, με τον γνωστό ηθοποιό και πολιτικό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ο πλέον ανεξάρτητος ευρωβουλευτής φέρεται να επέδειξε κακοποιητική συμπεριφορά το 2020, ωστόσο αυτού που αναζητούν οι έρευνες είναι αν επέδειξε ανάλογη συμπεριφορά και σε άλλες φάσεις, όπως και κατά άλλων προσώπων.

Μιλώντας ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2021, είχε δηλώσει σχετικά με φαινόμενα κακοποίησης που είχαν δημοσιοποιηθεί πως «ταράχτηκα πάρα πολύ, γιατί όταν βλέπεις κάτι που είναι λαμπερό, μία παράσταση, κάτι, δεν μπορείς να δεις τι υπάρχει από πίσω, τι κόπος, αλλά και τι ‘σαπίλα’ υπάρχει από πίσω», δεδομένου ότι το ελληνικό #MeToo είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται μετά από σειρά επώνυμων καταγγελιών. Τότε, ο ανεξάρτητος πλέον Ευρωβουλευτής παρατηρούσε πως «ο ισχυρότερος επιβάλλεται με σεξουαλικό τρόπο στον ασθενέστερο και αυτό πρέπει να το δούμε», μολονότι η επώνυμη καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου τοποθετείται στην Άνοιξη του 2020.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προξενεί η πολύκροτη υπόθεση σε νομικούς κύκλους των Αθηνών, με τον γνωστό ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «περίεργη υπόθεση». Ανάμεσα σε αυτά, ο κ. Κούγιας τοποθέτησε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη μετά την καταγγελία ούτε και ο ίδιος κλήθηκε, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, για εξηγήσεις στις Αρχές πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης. «Μου κάνει εντύπωση η καθυστέρηση των 3 ετών. Στην Ευρώπη για την εξιχνίαση των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, υπάρχει μία ταχύτατη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Πάντως, αν ο ηθοποιός και Ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος, τότε δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με την ελληνική Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, «υπάρχει το άρθρο 8 στον Κώδικα που λέει ότι για τον Έλληνα πολίτη υπάρχει μία δυσμενέστατη πρόβλεψη νομική. Μπορεί να δικαστεί και στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Αυτό που μπορεί να ζητήσει ο κ. Γεωργούλης είναι να εκτίσει την ποινή στην Ελλάδα», επισήμανε στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κούγιας, τη στιγμή που ο Ευρωβουλευτής με δεύτερη επιστολή προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Υποψιασμένος το 2020

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ» υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Γεωργούλης «ήταν, τρόπον τινά, προετοιμασμένος, εδώ και χρόνια, για το τσουνάμι το οποίο θα ακολουθούσε». Κατά το δημοσίευμα, όταν ο Αλέξης Γεωργούλης συνάντησε μια Ελληνίδα φίλη του με επιτυχημένη διαδρομή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε καφετέρια στο Κολωνάκι, φέρεται να της εκμυστηρεύθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα να «ακουστούν φήμες για εκείνον και διάφορες γυναίκες». Σημειωτέον ότι το ραντεβού τοποθετείται στις αρχές του 2020, ενώ την ίδια περίοδο προχώρησε σε καταγγελία εις βάρος του στις βελγικές Αρχές, η Ελένη Χρονοπούλου.

Ακόμη, στο ίδιο δημοσίευμα έρχονται στο φως και πληροφορίες για μια δεύτερη γυναίκα, η οποία φέρεται να υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον Ευρωβουλευτή. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για νεαρή γυναίκα που απασχολούνταν στο γραφείο του Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες από τον Νοέμβριο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2020, με αντικείμενο τη φωτογράφηση του κ. Γεωργούλη για τις ανάγκες συνεντεύξεων του στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, το πρόσωπο αυτό φέρεται να είχε καταφύγει στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε, ενώ το φερόμενο ως θύμα δεν αποτάνθηκε ποτέ στις βελγικές Αρχές, για να καταθέσει κάποια καταγγελία.

Αντίθετα, έκοψε τον “ομφάλιο λώρο” με το ευρωπεριβάλλον, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε συνεννόηση με δύο δικηγόρους, διερευνώντας αν μπορεί και η ίδια να καταθέσει επίσημη καταγγελία.

Η εκτεταμένη δημοσιότητα, ωστόσο, που έλαβε η Ελένη Χρονοπούλου λειτουργεί ανασταλτικά, από ότι φαίνεται, για τη δεύτερη κοπέλα, προκειμένου να προχωρήσει περισσότερο η υπόθεση, καθώς δεν επιθυμεί να διαρρεύσουν τα προσωπικά της στοιχεία.

Στον κατάλογο των φερόμενων ως θυμάτων του Ευρωβουλευτή εντάσσεται, ωστόσο, και ένας άνδρας, ο οποίος κατέφυγε επίσης στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζονται με παραβιάσεις ως προς τη συμπεριφορά των Ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον υπεύθυνο του γραφείου του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες, ο οποίος φέρεται να έχει καταγγείλει τον Ευρωβουλευτή για εργασιακό bullying, ενώ εικάζεται πως ο άνδρας αυτός είχε προτείνει στην κοπέλα που δέχτηκε την σεξουαλική παρενόχληση, να κάνει πρακτική άσκηση στο γραφείο του κ. Γεωργούλη.

«Τα αντανακλαστικά μας ήταν ακαριαία»

Κληθείσα να σχολιάσει χθες τις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου ανέφερε σχετικά πως «τα αντανακλαστικά μας ήταν ακαριαία. Από την πρώτη στιγμή είχαμε μια ξεκάθαρη και απόλυτη στάση: Δηλώσαμε ότι δε μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά και αν βρίσκεται κάποιος, γι’ αυτό το λόγο εξάλλου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία ο κ. Γεωργούλης έπαψε να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της Ευρωομάδας του». Και κατέληξε λέγοντας ότι «μας θλίβει πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο πολλά Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα της καταγγέλλουσας, με πρώτα τα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς του, να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες αναφορικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να κληθεί σύντομα από τις δικαστικές Αρχές, ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο με επιστολή του, ο Ευρωβουλευτής, Αλέξης Γεωργούλης, με φόντο την υπόθεση του βιασμού και του ξυλοδαρμού της Ελένης Χρονοπούλου.

Ο ανεξάρτητος πλέον Ευρωβουλευτής φέρεται να απέστειλε την περασμένη Τρίτη και δεύτερη επιστολή προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ζητώντας -σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA – εκείνη να συμβάλλει όσο το δυνατόν μπορεί, για να επισπευστούν οι διαδικασίες της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας. Το νέο επιστολικό του αίτημα περιγράφει τις δύο κατευθυντήριες γραμμές της υπερασπιστικής του τακτικής. Αφενός να καταθέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, επιμένοντας στην αθωότητα του και αφετέρου να αποδείξει από μέρους ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης καταγγελίας, καθώς αυτή ήρθε στο «φως», λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές.

Αντίστροφη μέτρηση στις 8 Μαϊού

Σημειωτέον ότι με βάση το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί εισηγητής για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, ο κ. Γεωργούλης για να κληθεί ενώπιον δικαστικών αρχών του Βελγίου, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του και μετά να υπάρξει ακρόαση σε επίπεδο δικαστηρίου, ενώ είναι άγνωστο- ακόμα- το πότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση, δηλαδή αν θα είναι στα τέλη Απριλίου ή αν θα πάει στις 30 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατατέθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από σχετική παραγγελία των βελγικών δικαστικών Αρχών, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ευρέως η υπόθεση, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, θα διευκολύνει τη διαδικασία της άρσης της βουλευτικής ασυλίας το γεγονός πως ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει ο ίδιος να προχωρήσει η διαδικασία της άρσης της, ώστε η επίμαχη υπόθεση να φτάσει πιο γρήγορα στο ακροατήριο.


[There are no radio stations in the database]