Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει για την αποφυλάκιση του επιθεωρητή

24 Απριλίου 2023

Το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει σήμερα, Δευτέρα (24/04) για την προσφυγή του επιθεωρητή του ΟΣΕ Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος κατηγορείται για το δυστύχημα στα Τέμπη και ζητά την αποφυλάκισή του.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, τάσσεται κατά της αποφυλάκισης του Νικολάου με 35σέλιφη αναφορά.

Επίσης, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να κατατεθεί στον εφέτη – ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, το πόρισμα για την τραγωδία από τους δύο πραγματογνώμονες που έχει ορίσει.

Στα θέματα ασφαλείας απαντάει το πόρισμα των δύο πραγματογνωμόνων

Το πόρισμα των δύο πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν έπειτα από εισαγγελική εντολή αναμένεται να απαντήσει και στα θέματα των συστημάτων ασφαλείας και στο επίμαχο ερώτημα εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν εάν θα απέτρεπαν τη φονική σύγκρουση. Απάντηση που θα κρίνει κατά πόσο θα διευρυνθεί η δικαστική έρευνα και αν επίσης ασκηθούν νέες διώξεις πέραν των ήδη γνωστών σε βάρος σταθμαρχών, όπως και του προφυλακισμένου 59χρονου σταθμάρχη και του 62χρονου επιθεωρητή.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης, νυν και πρώην σταθμάρχες, προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών, αλλά και ειδικοί μηχανοδηγοί κίνησης κλήθηκαν και κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κ. Μπακαΐμη, με καταθέσεις ορισμένων ακόμα μαρτύρων να προσδιορίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Κλείνει ο πρώτος κύκλος ανάκρισης

Με τις καταθέσεις αυτές κλείνει ο πρώτος κύκλος της ανάκρισης για να ακολουθήσει η εξέταση εγγράφων και φυσικά η παράδοση του πορίσματος (σ.σ. μέχρι το τέλος του μήνα) των πραγματογνωμόνων του Τμήματος Τροχαίας.

Στην καθοριστική, για την αποφυγή της σύγκρουσης, σημασία της λειτουργίας συστημάτων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών αναφέρεται και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με κυβερνητική απόφαση, πόρισμα που ήδη διαβιβάστηκε στον κ. Μπακαΐμη στον κ. Δασκαλόπουλο.


[There are no radio stations in the database]