Camel: Πολύπλοκη μουσική με το συναίσθημα και τη μελωδία στο επίκεντρο

22 Απριλίου 2023

Οι Camel ανακοίνωσαν πρόσφατα την ακύρωση της φετινής περιοδείας The Last Flight επειδή ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Andy Latimer χρειάστηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Μια πιο πρόσφατη ανάρτηση από το συγκρότημα αποκάλυψε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής και ότι επέστρεφε στο σπίτι για να αναρρώσει.

Οι Camel είναι ένα από τα κορυφαία progressive rock συγκρότημα που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τέσσερις ταλαντούχους μουσικούς: τον Andrew Latimer στην κιθάρα και τα φωνητικά – το ιδρυτικό μέλος που συνεχίζει τον θρύλο των Camel έως σήμερα- τον Peter Bardens στα πλήκτρα -από τις σπουδαιότερες μορφές τoυ βρετανικού R’n’B πρώην συνεργάτης του Van Morrison των Shotgun Express όπου έπαιζαν οι Rod Stewart και Peter Green και των Village- τον Doug Ferguson στο μπάσο και τον Andy Ward στα ντραμς. Η μουσική τους ήταν μια συγχώνευση τζαζ, ροκ και κλασικών επιρροών και γρήγορα απέκτησαν πιστούς θαυμαστές με τον μοναδικό ήχο τους.

Andy Latimer

Ο Andy Latimer είναι το μοναδικό ιδρυτικό μέλος των Camel σήμερα στο συγκρότημα

Η άνοδος της φήμης των Camel ξεκίνησε με την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους, “Camel”, το 1973. Το άλμπουμ περιείχε μια συλλογή από περίπλοκα και μελωδικά τραγούδια που έδειχναν τις τεχνικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος. Έτυχε θετικής υποδοχής τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους θαυμαστές, και δημιούργησε τη βάση για τη μελλοντική επιτυχία της Camel.

Τα επόμενα χρόνια, οι Camel κυκλοφόρησαν πολλά ακόμη άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των “Mirage” και το ινστρουμένταλ “The Snow Goose” που μπήκε στα τσαρτ γνωρίζοντας επιτυχία σε αντίθεση με τα δύο πρώτα τους. Ο τίτλος του ήταν δανεισμένος από τη νουβέλα του Paul Gallico, αλλά χωρίς την άδειά του και αργότερα ο Gallico τους έκανε μήνυση. Αυτά τα άλμπουμ συνέχισαν να επιδεικνύουν τις μοναδικές ηχητικές και τραγουδοποιητικές ικανότητες του συγκροτήματος. Η μουσική τους χαρακτηριζόταν συχνά από καταιγιστικά σόλο κιθάρας και περίπλοκα περάσματα πλήκτρων. Παρά την τεχνική πολυπλοκότητα της μουσικής τους, οι Camel παρέμεναν πάντα επικεντρωμένοι στη μελωδία και το συναίσθημα και τα τραγούδια τους είχαν συχνά μια βαθιά συναισθηματική ποιότητα που αντηχούσε στους θαυμαστές τους.

Camels third album The Snow Goose

Το The Snow Goose ήταν το πρώτο άλμπουμ τους που μπήκε στα τσαρτ το 1975

Το 1975 εμφανίστηκαν στο Royal Albert Hall, μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου που διεύθυνε ο David Bedford.

Το 1978, οι Camel ξεκίνησαν μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εδραίωσε περαιτέρω την κατάστασή τους ως ένα από τα πιο ταλαντούχα και καινοτόμα συγκροτήματα στο είδος του progressive rock. Έπαιξαν σε sold-out πλήθη σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο, και οι ζωντανές εμφανίσεις τους ήταν απόδειξη της τεχνικής τους ικανότητας, αλλά και του θεάματος επί σκηνής. Τη χρονιά αυτή κυκλοφορούν το “Rain Dances” που σημείωσε επιτυχία καθώς και το διπλό live LP “A Live Record”. Στα τέλη του ’78 αποχώρησε ο ιδρυτής των Camel, ο Peter Bardens.

Outside the Royal Albert Hall London 1978

Οι Camel έξω από το Royal Albert Hall με τον Peter Bardens (δεξιά) ακόμη στην σύνθεσή τους.

Παρά την επιτυχία τους, οι Camel αντιμετώπισαν προκλήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αγωνίστηκαν να βρουν μια νέα κατεύθυνση για τη μουσική τους και πειραματίστηκαν με έναν ήχο πιο προσανατολισμένο στην ποπ που έτυχε λιγότερο αποδοχής από τους θαυμαστές. Επιπλέον, αντιμετώπισαν προσωπικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Bardens από το συγκρότημα και της μάχης του Latimer με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης στη δεκαετία του ’90.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι Camel συνέχισαν να περιοδεύει και να ηχογραφούν νέα μουσική μέχρι τη δεκαετία του ’00. Παρέμειναν αφοσιωμένοι στον μοναδικό ήχο τους και συνέχισαν να κερδίζουν νέους θαυμαστές με τη συναισθηματική και τεχνικά εντυπωσιακή μουσική τους. Σήμερα, αναγνωρίζονται ως ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο είδος του progressive rock και η κληρονομιά τους συνεχίζει να εμπνέει νέες γενιές μουσικών.

CAMEL AIR BORN

“Air Born: The MCA & Decca Years 1973-84”

Το τεράστιο σετ των Camel με 32 δίσκους καλύπτει τα χρόνια του συγκροτήματος στην MCA και στην Decca. Το “Air Born: The MCA & Decca Years 1973-84” περιέχει remastered εκδόσεις των δέκα στούντιο άλμπουμ των Camel από το 1973-1984 καθώς και μια σειρά από σπάνια και ζωντανά κομμάτια. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 και το «κουτί» θα περιέχει 31 CD συν ένα δίσκο Blu-ray.

Το “Air Born” περιλαμβάνει πρόσφατα ανανεωμένες εκδόσεις κάθε άλμπουμ και σινγκλ των Camel που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1973 και 1984,και νέες εκδόσεις στερεοφωνικού και ήχου Surround 5.1 των άλμπουμ Camel, Mirage, Music Inspired By The Snow Goose , Moonmadness και Nude.

Το νέο box set περιλαμβάνει επίσης νέες μίξεις τριών συναυλιών. The Marquee Club, Λονδίνο 1974, Hammersmith Odeon 1976 και Hammersmith Odeon 1977 καθώς και out-takes από ηχογραφήσεις άλμπουμ και εμφανίσεις του BBC Radio In Concert από το 1974, το 1975, το 1977 και το 1981.

Περιλαμβάνεται επίσης ένας δίσκος Blu-ray με διαφημιστικά βίντεο και της εμφανίσεις της μπάντας στην τηλεόραση του BBC στο The Old Grey Whistle Test και στο Sight And Sound In Concert και ένα Blu-ray της συναυλίας του 1984 Pressure Points. Το σετ περιλαμβάνει επίσης ένα πλούσιο εικονογραφημένο βιβλίο με ένα δοκίμιο και μια αφίσα.


[There are no radio stations in the database]