Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις»

22 Απριλίου 2023

Για δεύτερη συνεδρίαση συνεχίστηκε χθες, Παρασκευή (21/04) η κατάθεση του πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι, Ανδριανού Γκουρμπάτση, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας. Ο δικαστικός πραγματογνώμονας διευκρίνησε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου πως σε κάθε περίπτωση η εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη και επισήμανε πως η σχετική απόφαση έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση έφερε δύο παραδείγματα -ένα εγχώριο και ένα διεθνές- εκκενώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2018, κατά τη διάρκεια της τεράστιας φωτιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την φωτιά στα Ψαχνά Εύβοιας, όταν,  πλέον, αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος είχε αναλάβει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.

«Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά» τόνισε ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η πυροσβεστική θα μπορούσε επιχείρησε στο Μάτι μετά τις 7.30 που έπεσε ο αέρας. Και πρόσθεσε: «Σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος, τι μου λέτε!».

Σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας επανέλαβε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα στο Νταού
Πεντέλης.

Συν. Υποστ: Τελικά τι συνέβη; Ποια είναι η αιτία που επεκτάθηκε η πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων
και επίγειων δυνάμεων.

Συν. Υποστ: Ακούσατε για αλλοιώσεις εγγραφών του πυροσβεστικού σώματος;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι που αναγράφονται στα έγγραφα, σε σχέση με τηλεματικά δεδομένα, έχουν διαφοροποιήσεις, δεν θέλω όμως να πω ότι έγινε σκόπιμα αυτό.

Ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε επίσης πως εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο μάρτυρας σήμερα απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του δημάρχου Πεντέλης την επίδικη περίοδο και κατηγορούμενου στην υπόθεση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως φημολογείται πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής και επίσης κατηγορούμενο ο οποίος κατηγορείται πως ξεκίνησε την πυρκαγιά.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως πιθανότατα γι’ αυτό το λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά. Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα». Παράλληλα, ο πραγματογνώμονας επισήμανε πως δεν είχε γίνει καθαρισμός των ρεμάτων στο δήμο.

Για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε πως «τον άκουσα στο ΣΚΑΪ που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δε θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;». Σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας είπε πως δεν ξέρει εάν ο δήμαρχος Ραφήνας ενημερώθηκε από τους εθελοντές του για την κατεύθυνση της φωτιάς.

Ο κ. Γκουρμπάτσης μάλιστα σήμερα τόνισε πως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση στην πυροσβεστική για όσα συνέβησαν στο Μάτι.

Συν. Υποστ: Με εντυπωσίασε αυτό που είπατε πως η πυροσβεστική δεν μπορεί να χειριστεί δύο παρόμοια συμβάντα ταυτόχρονα, γίνονται αναλύσει σε ηγετικό επίπεδο τι πήγε στραβά, ποια λάθη γίνανε, ποιος το έκανε; Αυτός που αναλαμβάνει αρχηγός κάθε φορά έχει ανησυχία γιατί κάηκαν άνθρωποι στη Ηλεία;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν εγινε αυτό. Επειδή στην προκειμένη περίτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κ. Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης. Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έγινε.

Συν. Υποστ: Για προηγούμενες φωτιές έγινε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Συν. Υποστ: Είναι σε γνώση του κράτους ότι έχει αναπηρία αυτός ο μηχανισμός;

Μάρτυρας: Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις τις γνωρίζουμε όλοι αλλά δυατυχώς δε γίνεται κάτι.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται στις 24 Απριλίου 2023.


[There are no radio stations in the database]