Κουτσούμπας: Οι δεύτερες εκλογές «θα είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της πρώτης ψήφου»

21 Απριλίου 2023

«Πρέπει ο ελληνικός λαός να δείξει τη δύναμή του και στους αγώνες και σε όλες τις κάλπες – βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, αρχαιρεσίες σωματείων – (καθώς) αυτό θα σημάνει μια συνολική αλλαγή συσχετισμού και, βεβαίως, εκεί το ΚΚΕ θα δώσει το παρών, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το “παρών”», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στο «Open».

«Λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αποφασίσει να πάει για ριζικές αλλαγές στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση και εξουσίας και διακυβέρνησης, έχουμε πρόγραμμα» πρόσθεσε, για να σημειώσει πως «το ζήτημα είναι να πάει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται».

Ο Δ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε καλέσει την κυβέρνηση, καταθέτοντας και τροπολογία, να ρυθμίσει το ζήτημα της ψήφου των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό, το «οποίο η κυβέρνηση δεν δέχθηκε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει «ούτε συμμετοχή, ούτε στήριξη, ούτε ανοχή σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση γιατί τέτοια θα είναι είτε με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, είτε με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε μονοκομματική, είτε συνεργασίας με άλλους πρόθυμους και διαθέσιμους».

Επισήμανε ότι αν το ΚΚΕ στηρίξει ή δώσει ανοχή «θα έχουμε κάνει υποχώρηση από αυτό που λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό, θα βρεθούμε να απολογούμαστε για πολιτικές που θα περνούν τα υπόλοιπα κόμματα. Ή θα αναγκαστούμε να ρίξουμε μια τέτοια κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που θα έλθει για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, και να πούμε «όχι» διότι τα μέτρα που θα φέρει, – τα λένε δημόσια – θα είναι για ματωμένα πλεονάσματα που θα έχουμε ξανά, δεν θα έχουμε ουσιαστική αύξηση μισθών, μεροκάματων και εισοδήματος και η φορολογία θα εξακολουθεί να είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα είναι μονοκομματική, αλλά συνεργασίας.

Όπως είπε, «τα αστικά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, στις 21 Μάη, αφού τα προγράμματά τους είναι στην ίδια κατεύθυνση στα βασικά ζητήματα». «Αυτό φαίνεται και από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, όπου το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νόμων που έφερε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι οι δεύτερες εκλογές «θα είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της πρώτης ψήφου, καθώς ο λαός θα έχει αποφανθεί και θα έχει κατατάξει τα κόμματα» και τα «δύο πρώτα κόμματα θα θελήσουν να κλέψουν την ψήφο κάτω από ψεύτικα διλήμματα».

Σχετικά με τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», τόνισε πως «η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «όσο πιο δεξιά, τόσο πιο καλά», κάτι που το βλέπουμε και στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του, καθώς πιάνει από διάφορους δήθεν “αριστερούληδες”, πρώην αριστερούς, πρώην προοδευτικούς, πήρε το μισό ΠΑΣΟΚ που ήταν υπουργοί μαζί με τη ΝΔ και άλλους και πέρασαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και την “καραμανλική δεξιά”».

Επίσης, υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και όχι με τους Γερμανούς εργαζόμενους που κινητοποιούνται. «Τι σόι πρόοδος είναι αυτή;», ανέφερε.

Σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλ. Γεωργούλη, υπογράμμισε πως πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη, «είναι αισχρό ζήτημα η κακοποίηση» γυναίκας.

Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ επιλέγει τους υποψήφιους του με όρους δημοφιλίας, είπε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα του κατεστημένου», επιλέγει τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του με βάση τη συμμετοχή τους στους αγώνες, στην πάλη για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Συμπλήρωσε πως για το ΚΚΕ «δημοφιλής είναι και ένας εργάτης, πρόεδρος του σωματείου του που συγκρούεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων».


[There are no radio stations in the database]