Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

15 Απριλίου 2023

Πολιτική «ανάσα» στον Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως δίνει το Συνταγματικό Συμβούλιο στη Γαλλία. Και αυτό γιατί, το Συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde επικυρώνει τα βασικά σημεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Από την άλλη, οι δικαστές ανέπεμψαν έξι διατάξεις του νομοσχεδίου, ήσσονος σημασίας. Ανάμεσα στις διατάξεις που απορρίφθηκαν ήταν η δημιουργία του «δείκτη ηλικιωμένων»

Τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που κατέθεσε η Αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.

Την απόφαση δεν υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο τα Συνδικάτα. Ήδη απευθύνονται καλέσματα μέσω των social media για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Κάλεσμα Μακρόν στα συνδικάτα

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου».

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.


[There are no radio stations in the database]