ΑΑΔΕ: 200.000 «προσκλητήρια» για ένταξη στις νέες ρυθμίσεις

14 Απριλίου 2023

Ατομικές προσκλήσεις ετοιμάζεται να αποστείλει αμέσως μετά το Πάσχα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να παρακινήσει πάνω από 200.000 φορολογούμενους, που έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων, να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών που εγκαινιάζει η ΑΑΔΕ, όχι μόνον θα τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων που έχουν, αλλά και θα τους ενημερώνει για το νέο πλαίσιο, προκειμένου να αξιοποιήσουν.

Με την ίδια ειδοποίηση όμως θα τους προειδοποιεί και ότι σε περίπτωση που αγνοήσουν την δυνατότητα που τους προσφέρεται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

«Τυχεροί» και «άτυχοι»

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν επίσης όσους φορολογούμενους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις εκείνες και παραμένουν μέχρι σήμερα συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων, αλλά συσσώρευσαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, νέα χρέη τα οποία, είτε τα τακτοποίησαν με πάγιες ρυθμίσεις των 24 ή των 48 δόσεων, είτε τα άφησαν αρρύθμιστα. Αφορούν όμως και όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη την 1η Νοεμβρίου 2021, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή φορτώθηκαν με χρέη που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα.

Αυτές οι κατηγορίες οφειλετών ευνοούνται, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, με ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021 και παρέμειναν από τότε που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα αρρύθμιστα, δεν έχουν δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους σε πολλές δόσεις, ώστε να πάρουν βαθιές οικονομικές «ανάσες.

Όροι και διορίες

Αιτήσεις γίνονται έως 31 Ιουλίου 2023. Για την αναβίωση των ρυθμίσεων απαιτείται εντός 3 ημερών από την αίτηση, η καταβολή δύο από τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες δόσεις, καθώς και η ένταξη των όποιων άλλων οφειλών τυχόν έχει αρρύθμιστες ο οφειλέτης, στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, μέσα σε 1 μήνα από την έγκριση της αίτησης.

Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Ταυτοχρόνα, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών. Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Παράλληλα, οι δόσεις που χάθηκαν θα πάνε για το τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος. Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.


[There are no radio stations in the database]