Δαλάι Λάμα: Σάλος με βίντεο που τον δείχνει να ζητά από αγοράκι να του ρουφήξει τη γλώσσα

10 Απριλίου 2023

Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγνώμη μετά τον σάλο που προκάλεσε ένα βίντεο που τον δείχνει να φιλάει ένα αγοράκι στο στόμα και να του ζητάει να «ρουφήξει τη γλώσσα του μέσα σε ναό στην Ινδία.

Από πολλούς σχολιαστές στα social media η σκηνή χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» και «αηδιαστική», η οποία εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Μοναστήρι Ναμγκιάλ στη Νταραμσάλα. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, έδωσαν το παρών περίπου 100 μικροί μαθητές, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ινδικού ιδρύματος M3M Foundation.

Ο Δαλάι Λάμα, Τενζίν Γκιάτσο, είναι η πιο ιερή φιγούρα του Θιβετιανού Βουδισμού και ζει εξόριστος από το 1959 στην Ινδία, όπου κατέφυγε λόγω της προσάρτησης του Θιβέτ από την Κίνα.

Στο βίντεο που έγινε viral, ένας από τους μικρούς μαθητές εμφανίζεται να πλησιάζει ένα μικρόφωνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και να ρωτάει τον Δαλάι Λάμα: «Μπορώ να σας αγκαλιάσω;». Ο 87χρονος λέει στο αγόρι να πλησιάσει την εξέδρα όπου κάθεται. Δείχνοντας το μάγουλό του, ακούγεται να λέει «πρώτα εδώ» και, στη συνέχεια, το παιδί τον φιλάει και τον αγκαλιάζει.

Συνεχίζοντας να κρατάει το αγοράκι, ο Δαλάι Λάμα ακούγεται να λέει «νομίζω και εδώ» και κατόπιν φιλά το αγόρι στο στόμα. «Και ρούφα τη γλώσσα μου» προσθέτει τότε ο Δαλάι Λάμα, και ακουμπώντας το μέτωπό του σε εκείνο του μαθητή και βγάζοντας έξω τη γλώσσα του. Το αγόρι έβγαλε στιγμιαία και τη δική του γλώσσα και έκανε να απομακρυνθεί. Τότε ο Δαλάι Λάμα γέλασε και τράβηξε προς το μέρος του το αγόρι για μια ακόμη αγκαλιά. Όπως σημειώνει η Guardian, με τη σκηνή γέλασαν και άλλοι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση.

Ο πνευματικός ηγέτης του θιβετιανού μοναχισμού στη συνέχεια μίλησε στο αγόρι, συμβουλεύοντάς το να ακολουθεί εκείνους που δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και όχι αυτούς «που συνεχώς σκοτώνουν άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το BBC, το να βγάλει κανείς τη γλώσσα του έξω από το στόμα μπορεί να είναι και «μορφή χαιρετισμού» στο Θιβέτ.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε στα social media η αλλόκοτη σκηνή, το γραφείο του Δαλάι Λάμα εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη για όσα συνέβησαν σε εκείνη την εκδήλωση και κάνοντας λόγο για ένα αθώο πείραγμα.

«Η αυτού αγιότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς σε στους πολυάριθμους φίλους του ανά την υφήλιο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του. Η αυτού αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμα και δημόσια και μπροστά στις κάμερες. Αισθάνεται άσχημα για το περιστατικό».


[There are no radio stations in the database]