Το «Μόρσο» του Δημήτρη Μυστακίδη με καινούργια τραγούδια

8 Απριλίου 2023

Ήταν Ιούνιος του 2015, όταν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που μου παραχώρησε τότε, ανάμεσα στις ερωτήσεις που υπέβαλλα στον Δημήτρη Μυστακίδη,ήταν και η εξής:

«-Υπάρχουν δικές σου συνθέσεις στο “συρτάρι”;
-Έχω γράψει κάποια πράγματα αλλά δεν μου αρέσουν. Υπάρχει και το εξής πρόβλημα. Έχοντας συνεργαστεί με αρκετούς σύγχρονους τραγουδοποιούς στο στάδιο της ηχογράφησης των δικών τους τραγουδιών, όλα όσα έχω γράψει εγώ κάτι μου θυμίζουν απ’ αυτούς. Οπότε τα αφήνω. Η σύνθεση έτσι κι αλλιώς είναι τελείως διαφορετική διαδικασία απ’ αυτήν της εκτέλεσης. Θα δούμε…»

Και να που ήρθε αυτή η στιγμή! Μόλις κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Δημήτρη Μυστακίδη με τίτλο «Μόρσο», που περιλαμβάνει, αποκλειστικά, καινούργια τραγούδια. Επτά σε μουσική και στίχους στα τέσσερα από αυτά του Μυστακίδη και τέσσερα σε μουσική και στίχους του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Τους στίχους σε τρία τραγούδια με μουσική του Μυστακίδη υπογράφουν ο Θάνος Παπανικολάου, ο Γιάννης Τσιαντής και η Θεοπούλα Αρβανιτίδου, ενώ συμμετέχουν τραγουδώντας η Ελένη Βιτάλη και η Μάρθα Φριντζήλα.

02.Mystakidis morso

Τα τραγούδια του cd
1) Γεράκι (Μουσική: Δημήτρης Μυστακίδης – στίχοι: Θάνος Παπανικολάου) Δημήτρης Μυστακίδης

2) Σκυτάλη (Δημήτρης Μυστακίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

3) Αχόρταγο σκυλί (Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

4) Αίμα και κρασί (Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

5) Από μικρή (Δημήτρης Μυστακίδης) Μάρθα Φριντζήλα

6) Άδικο κορμί (Δημήτρης Μυστακίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

7) Όνειρα δολάρια (Δημήτρης Μυστακίδης – Γιάννης Τσιαντής) Δημήτρης Μυστακίδης

8) Μοίρασμα (Δημήτρης Μυστακίδης) Ελένη Βιτάλη

9) Όταν θα φεύγω (Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

10) Μονόλογος του Θεού (Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης) Δημήτρης Μυστακίδης

11) Τι τρέχει στο Παγκράτι (Δημήτρης Μυστακίδης – Θεοπούλα Αρβανιτίδου) Δημήτρης Μυστακίδης / φωνητικά: Αυγερινή Γάτση

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά, νταούλι), Βασίλης Μπαχαρίδης (τύμπανα, κρουστά), Γιάννης Αντωνιάδης (κλαρίνο), Δημήτρης Τσεκούρας (ακουστικό μπάσο), Ηλίας Κατσιάνος (ηλεκτρική κιθάρα), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Κωσταντής Πιστιόλης (γκάιντα), Κώστας Μητρόπουλος (κιθάρα manouche), Μανόλης Πάππος (μπουζούκι), Νίκος Τατασόπουλος (τζουρά), Σάκης Καρακώστας (βιολί), Χάρης Λαμπράκης (νευ), Χρήστος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο) και ο Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, μπάσο, λαούτο, μπαγλαμά, ακουστικό μπάσο, loops, ηλεκτρονικά).

Οι μίξεις έγιναν από τον Γιάννη Ταβουλάρη, τον Γιάννη Παξεβάνη, τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους Τίτο Καργιωτάκη – Χρήστο Χαρμπίλα, που έκαναν και το mastering του δίσκου. Τα εικαστικά σχεδίασε ο Βίκτωρας Γκουντάρας. Το «Μόρσο» κυκλοφορεί από την Fishbowl Tank σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε cd και προσεχώς θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο.

«Ένας ισχυρός σύνδεσμος…»

Ο Δημήτρης Μυστακίδης εξηγεί τα «πώς» και τα «γιατί» της έκδοσης:
«Υπήρξα πολλές φορές μάρτυρας της γέννησης ενός καινούργιου τραγουδιού, είναι όμως τελείως διαφορετικό το συναίσθημα όταν οι δικές σου σκέψεις και συναισθήματα, μεταμορφώνονται σε τραγούδια. Αυτός είμαι, αυτά με απασχολούν, για αυτά έγραψα. Κι όσα κομμάτια δεν έγραψα ο ίδιος, τα επέλεξα γιατί ταυτίζονται με δικές μου σκέψεις.

Ο κόσμος μας, η κοινωνία, τα γεγονότα, αποτελούν την αφορμή στα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ, με τα υπόλοιπα να επιστρέφουν στη μονάδα, τον εσωτερικό διάλογο και τον έρωτα.

“Μόρσο”, εκτός των άλλων, λένε τον τρόπο που παίρνουν σχήμα δύο υλικά ώστε να ταιριάξουν απόλυτα μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένας ισχυρός σύνδεσμος. Ονόμασα έτσι τον δίσκο αυτό, γιατί για πρώτη φορά επικοινωνώ τόσο άμεσα μαζί σας προσωπικές μου σκέψεις και συναισθήματα.

Ο δίσκος, στο μεγαλύτερο μέρος του πήρε μορφή μέσα στα χρόνια του εγκλεισμού και της αποστασιοποίησης. Τότε που η ανάγκη για άμεση επικοινωνία ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Τότε που ο χρόνος που μας δόθηκε, μας επέτρεψε να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε πιο καθαρά τι συμβαίνει γύρω μας.

Και δεν κρύβω – ούτε έκρυψα ποτέ – ότι αυτό που συμβαίνει δεν μ’ αρέσει. Για την ακρίβεια με βασανίζει».

Λίγα λόγια για τον δίσκο
Πριν γράψω μια γνώμη για το «Μόρσο», θα γράψω τι μου έλειψε από αυτό. Μου έλειψαν οι δυο κοινωνικές τραγουδάρες του Μυστακίδη που κυκλοφόρησαν ψηφιακά και νομίζω πως, ανεξάρτητα του διαφορετικού τους ύφους, είχαν θέση σ’αυτό τον δίσκο. Το ένα είναι η «Θεσσαλονίκη» και το άλλο είναι το «Μίλα». Το πρώτο περιγράφει απόλυτα την πόλη μας, όπως έχει μεταμορφωθεί στην εποχή μας και το άλλο την ίδια την εποχή μας.
Μέσα στα επτά τραγούδια του Δημήτρη Μυστακίδη, αλλά και στα, απολύτως ταιριαστά, τέσσερα τραγούδια του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, «διοχετεύονται» όλα τα ακούσματα και οι επιρροές του Μυστακίδη (από την παράδοση και το προπολεμικό ρεμπέτικο, μέχρι τα blues και τα swing), από τη μακρά θητεία του στα studio ηχογραφήσεων και τις μουσικές σκηνές, αλλά και από τη βαθιά σπουδή και εμπεριστατωμένη μελέτη του πάνω στη λαϊκή κιθάρα.

Τραγούδια μοναχικά, αλλά και τραγούδια που έχουν όλα τα «φόντα» για να τραγουδηθούν από το κοινό. Ιστορίες προσωπικές ή κοινωνικές, κάποιες από αυτές (σύμφωνα με το δελτίου τύπου), εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα και όλες γραμμένες με ευθύτητα και ρεαλισμό.

Θυμάμαι πως στην παρουσίαση του προηγούμενου δίσκου του Μυστακίδη, εξέφρασα μια μικρή ένσταση που είχα, όσον αφορά την αποκλειστική εκτέλεση του υλικού από τον ίδιο και πως μια γυναικεία φωνή σε ένα ή δυο τραγούδια θα λειτουργούσε θετικά. Κι αυτό ήταν άποψη που είχα γράψει και σε «μονοφωνικούς» δίσκους άλλων τραγουδιστών. Νομίζω λοιπόν πως η καταλυτική παρουσία τόσο της Ελένης Βιτάλη, όσο και της Μάρθας Φριντζήλα, έρχεται για να επαληθεύσει αυτά που είχα υποστηρίξει στον προηγούμενο δίσκο του.

Με λίγα λόγια, στην πρώτη του οργανωμένη συνθετική απόπειρα, ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσίασε ένα θαυμάσιο δίσκο, που ακούγεται αδιάλειπτα και πως αν κυκλοφορούσε από το 1985 μέχρι το 2005, περίπου, εποχή δηλαδή της άνθησης και της ακμής των λαϊκών τραγουδοποιών, όπως ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας κι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, θα είχε κάνει ιδιαίτερη «κατάσταση».
Στη λίστα μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια του δίσκου.


[There are no radio stations in the database]