Στεγαστικά δάνεια: Σχέδιο ευρείας προστασίας των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων

6 Απριλίου 2023

Σχέδιο ευρείας προστασίας των δανειοληπτών για τα στεγαστικά δάνεια από την άνοδο των επιτοκίων, μελετούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, εκείνο που εξετάζουν είναι να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα» έτσι ώστε να μην περάσουν οι αυξήσεις του euribor στα ελληνικά στεγαστικά δάνεια.

Δηλαδή να φτάνει μέχρι το 2,85% ή το πολύ μέχρι το 3% που είναι αυτή τη στιγμή το euribor τριμήνου. Έτσι με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ εξετάζεται αυτή η προστασία να έχει διάρκεια ενός έτους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μέτρο που έχει προηγηθεί, την επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει κατά 30% εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά στο σχήμα επιδότησης της μισής μηνιαίας επιβάρυνσης της δόσης σγεγαστικών δανείων που υλοποιούν ήδη οι τράπεζες.


[There are no radio stations in the database]