Μύκονος: Ρεπορτάζ του Guardian για το «παρακράτος» – «Είναι η παιδική χαρά των πλουσίων»

27 Μαρτίου 2023

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το «κράτος εν κράτει» που δρα στη Μύκονο δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, σε χθεσινό του άρθρο με τίτλο, «Βία στην Ελλάδα κατά των προσπαθειών να διασωθεί η αρχαία κληρονομιά της Μυκόνου».

Η βρετανική εφημερίδα, συνδέει επίσης και την επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός με την «εκτός ελέγχου» κατάσταση που επικρατεί στο νησί από όσους «θέλουν να το εκμεταλλευτούν».

Μεταξύ άλλων, ο Guardian σημειώνει ότι για χρόνια, η Μύκονος υπήρξε διεθνώς πρωτοπόρος ως «παιδική χαρά» για τους πλούσιους – τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη.

Ωστόσο, η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε και μια πιο σκοτεινή πλευρά της -αυτή ενός νησιού που καταλαμβάνεται από συμφέροντα που φαίνεται να είναι πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και του νόμου, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας, που δεν ξεπερνά τους 1.000 ανθρώπους, θεωρείται εδώ και καιρό ως ο θεματοφύλακας της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν με ρεκόρ, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων που αναγκάζονται να περιηγηθούν σε μια διαβόητα αργόσυρτη γραφειοκρατία έχουν μικρή σημασία για τους επενδυτές.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Τετάρτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη ανώτερων υπουργών για να συζητήσουν την υπόθεση, αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει», υπογραμμίζει ο Guardian.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν μέτρα δημόσιας τάξης. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στο «νησί των ανέμων» οι πρώτοι από τους 100 επιπλέον υπαλλήλους ασφαλείας, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, ερευνητές οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικοδομών.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών, ξενοδοχείων και beach bars κοντά ή πάνω σε αρχαία μνημεία, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που θα προκύψουν, λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης παραπονιούνται για την άναρχη ανάπτυξη ενός νησιού που έχει αφήσει πολλούς να μην μπορούν να το απολαύσουν ή να το αντέξουν οικονομικά.

«Αυτή τη στιγμή είναι η Μύκονος, αλλά αργότερα θα είναι κάποιο άλλο νησί. Έχει έρθει η ώρα για δράση και αυτό σημαίνει ότι θα σταλούν μπουλντόζες. Είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβει κανείς. Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα και πρέπει να δοθεί τώρα», σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας τις δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 


[There are no radio stations in the database]