Οδοιπορικό στα Καλάβρυτα | Ο απόλυτος προορισμός για αξέχαστες διακοπές

25 Μαρτίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στο νομό Αχαϊας και συγκεκριμένα στα πανέμορφα και ιστορικά Καλάβρυτα.

Διανύουμε ήδη τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης και η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη.

Οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τα πλάνα των πασχαλινών μας διακοπών. Αυτές οι διακοπές είναι συνδεδεμένες με τα χωριά μας, εκεί που όλα είναι ανθισμένα και η αυλή της γιαγιάς μας περιμένει για το Πασχαλινό τραπέζι και γλέντι.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό που σας έχω ετοιμάσει περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και συνθέτει έναν ιδανικό προορισμό για τις ανοιξιάτικες-πασχαλινές σας διακοπές, με σχετικά χαμηλό κόστος. Με σχεδόν 400 ευρώ το άτομο μπορείτε να ζήσετε ένα εξαιρετικό τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες, καλό φαγητό, άνετη διαμονή και διασκέδαση. Όλα αυτά λοιπόν θα τα βρείτε στα Καλάβρυτα.

Η διαδρομή

Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα 195 χιλιόμετρα και περίπου 2 ώρες οδήγησης με αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα κοντινό προορισμό οπότε το ταξίδι είναι άνετο και μικρό. Ετοίμασα τις βαλίτσες μου, πήρα τον φωτογραφικό μου εξοπλισμό και ξεκίνησα γεμάτος όρεξη για εξερεύνηση όπως κάθε φορά.

Το κέντρο

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα, το πρώτο πράγμα που συναντάς είναι ο πλακόστρωτος δρόμος της αγοράς. Η βόλτα μου ξεκίνησε απο εκεί και κατέληξα στην κεντρική πλατεία που αποτελείται από αρκετές καφετέριες, ταβέρνες και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και τα αγαπημένα μου σουβενίρ. Ωστόσο στη μέση της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η παραμονή μου στο κέντρο και την αγορά ήταν εποικοδομητική καθώς γνώρισα αρκετό κόσμο και έλαβα πολλές πληροφορίες αλλά και διασκεδαστική καθώς έκανα αγορές και γεύτηκα τις τοπικές νοστιμιές. Σας προτείνω να δοκιμάσετε την τοπική φέτα των Καλαβρύτων, την φορμαέλα, επίσης τοπικό τυρί και αγριογούρουνο στιφάδο που αποτελεί την σπεσιαλιτέ.

Μουσείο ολοκαυτώματος

Κάπου εδώ ξεκινάει η εξερεύνησή μου στα αξιοθέατα της πανέμορφης κωμόπολης. Μετά από λίγο περπάτημα στο κέντρο της πόλης, στο τέλος του δρόμου συνάντησα το μουσείο του ολοκαυτώματος. Σας προτείνω σίγουρα να το επισκεφτείτε καθώς θα μάθετε πολλά για την ιστορία των Καλαβρύτων κατά την εποχή του Β΄ παγκόσμιου πόλεμου και τη Γερμανική εισβολή που άφησε πίσω της συντρίμμια και ολοκληρωτική καταστροφή.

Οδοντωτός

Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πανέμορφη βόλτα με τον Οδοντωτό, το τρενάκι που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό και διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή είναι μοναδική και το τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Έχει πλούσια βλάστηση, ρυάκια με τρεχούμενο νερό, σήραγγες και κάνει στάση στη Ζαχλωρού κοντά στο Μέγα Σπήλαιο με την μια και μοναδική ταβέρνα μέσα στο δάσος. Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια διαδρομή μπορείτε να απολαύσετε και με περίπατο καθώς πολλοί λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας το προτιμούν. Φυσικά χρειάζεται οργάνωση και πολλή προσοχή καθώς πολλά μονοπάτια περνούν μέσα από τις γραμμές του τρένου. Αν προτιμήσετε τη διαδρομή με τον οδοντωτό θα χρειαστεί να αγοράστε τα εισιτήρια σας ίσως και από την πρώτη ώρα που θα βρεθείτε εκεί, καθώς είναι περιορισμένα και τα δρομολόγια αλλά και οι θέσεις. Το εισιτήριο αυτό θα το βρείτε στο σιδηροδρομικό σταθμό και θα σας πρότεινα εάν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα, να αγοράσετε τη city card που περιλαμβάνει τις εισόδους για όλα τα αξιοθέατα σε πολύ χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με αυτό που θα δίνατε για να μπείτε ξεχωριστά.

Ζαχλωρού | Μονή Μέγα Σπηλαίου

Όπως προανέφερα, στο ενδιάμεσο της διαδρομής με τον Οδοντωτό, υπάρχει η στάση Μέγα Σπήλαιο. Εκεί θα συναντήσετε ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς για φωτογραφίες και μια ρομαντική ταβερνούλα με νόστιμο φαγητό. Εδώ βρίσκεται και το μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου οπου είναι χτισμένο στο βράχο και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους πιστούς αλλά και για λάτρεις της ιστορίας καθώς μέσα στη μονή στεγάζεται μουσείο με σημαντικά κειμήλια. Να σημειώσω εδώ πως η στάση στη Ζαχλωρού είναι ολιγόλεπτη και δεν σας επιτρέπει να φάτε στην ταβέρνα ή να επισκεφτείτε το μοναστήρι, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδρομή οδικώς. Στο μοναστήρι πέρασα αρκετή ώρα φωτογραφίζοντας όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση μου την έκανε το σπήλαιο που υπάρχει στο πίσω μέρος της μονής. Αφότου τελείωσα την ξενάγησή μου στη Μονή, επέστρεψα στα Καλάβρυτα για ξεκούραση καθώς η μέρα μου ήταν γεμάτη.

Τόπος εκτέλεσης | Μνημείο Πεσόντων

Η επόμενη ημέρα με βρήκε αρκετά ξεκούραστο και ανυπόμονο για φωτογράφιση και εξερεύνηση. Ξεκίνησα για το Μνημείο Πεσόντων το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο στην έξοδο των Καλαβρύτων προς το χιονοδρομικό. Το σημείο αποτελεί ιστορικό χώρο καθώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εκτελέστηκαν όλα τα αγόρια και άντρες κάτοικοι των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς. Ψιλότερα στο λόφο βρίσκεται ένας τεράστιος Σταυρός και κυματίζει μεσίστια η Ελληνική σημαία, ενώ χαμηλότερα του λόφου ένα πέτρινο άγαλμα που απεικονίζει μια περίλυπη γυναίκα-μάνα. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν τεράστιες στήλες που αναγράφουν τα ονόματα των Πεσόντων.

Σπήλαιο των Λιμνών

Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς το σπήλαιο των λιμνών, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσβάσιμα σπήλαια στην Ελλάδα. Έχει τρία επίπεδα από τα οποία το ένα είναι ανοιχτό για το κοινό και περιέχει λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από το νερό που στάζει μέσα από το βουνό κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εντός του σπηλαίου ζουν πολλά διαφορετικά είδη νυχτερίδων και θα εντυπωσιαστείτε από τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχουν δημιουργηθεί. Ωστόσο απαγορεύεται η φωτογράφιση εντός του Σπηλαίου οπότε δεν έχω φωτογραφίες από το εσωτερικό του, όμως σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.

Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού

Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω το χιονοδρομικό κέντρο από το οδοιπορικό καθώς αποτελεί μοναδική εμπειρία. Για εσάς που αγαπάτε τη δράση, σας έχω την καλύτερη επιλογή για δραστηριότητες στο χιόνι. Η διαδρομή με τα έλατα πασπαλισμένα από χιόνι και το βουνό κατάλευκο με έκαναν να αψηφήσω το κρύο και να ξεκινήσω τη φωτογράφιση. Ο Χελμός αποτελεί καταφύγιο για το διάσημο αλεπουδάκι που ζει στην περιοχή. Πέρα από το σαλέ που μπορείτε να απολαύσετε το ζεστό σας καφέ, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε διάφορες δραστηριότητες που διαθέτει το χιονοδρομικό, όπως έκανα και εγώ. Εάν πάλι βρεθείτε στα Καλάβρυτα εποχή που δεν έχει χιόνι, μπορείτε να εξερευνήσετε το Χελμό με τα ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα που θα σας κάνουν να ερωτευτείτε την τοποθεσία, μέσα από μια ξεχωριστή διαδρομή γεμάτη δράση. Η δεύτερη ημέρα έφτασε στο τέλος της αφότου εξαντλήθηκα από τις δραστηριότητες στο χιονοδρομικό και τη φωτογράφιση, οπότε επέστρεψα στο ξενοδοχείο και ετοίμασα τις βαλίτσες για την αποχώρηση της Τρίτης και τελευταίας ημέρας της πανέμορφης αυτής εκδρομής.

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

Η τελευταία ημέρα του οδοιπορικού μου έφτασε στο τέλος του και αποφάσισα να αφήσω ως τελευταίο αξιοθέατο την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Στην ιστορική αυτή Μονή, την 25η Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, εδώ που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές μας. Στο προαύλιο χώρο της Μονής βρίσκεται το εκκλησάκι όπου δόθηκε ο όρκος των αγωνιστών της επανάστασης ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Αποτελεί μοναδική ημέρα κατά την οποία ανοίγει τις πύλες του στους πιστούς, καθώς γίνεται τιμητική εκδήλωση αναπαράστασης του όρκου φορώντας παραδοσιακές φορεσιές. Μετά από τη συγκινητική επίσκεψη στην ιστορική αυτή Μονή, πήρα το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα.

Ομολογώ πως τα Καλάβρυτα μου άφησαν μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη συγκινήσεις, δράση, εξερεύνηση της φύσης και πολλή φωτογραφία. Ο προορισμός προσφέρεται για διακοπές με φίλους, με την οικογένειά σας και τα παιδάκια σας ή με το ταίρι σας και είναι ιδανικός για όλες τις εποχές. Εύχομαι να ταξιδέψατε νοερά μαζί μου και να απολαύσατε τη βόλτα μας στα πανέμορφα Καλάβρυτα.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο στον Νο. 1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Έως τότε να χαμογελάτε, να είστε δημιουργικοί, αισιόδοξοι και να ζείτε μοναδικές εμπειρίες. Εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και όλες σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!

Δείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου


[There are no radio stations in the database]