Γαλλία: Αναβάλλεται η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία λόγω των διαδηλώσεων

24 Μαρτίου 2023

Η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III στη Γαλλία αναβλήθηκε εξαιτίας του εκρηκτικού κλίματος που έχουν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό , μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Sky News.

H επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.

Πηγή: Internet

Σημειώνεται ότι υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό θα διατάρασσε την επίσκεψη, που οι συνδικαλιστές έλεγαν ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, από τη μεριά του, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις. «Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “δεν θα είναι περίπατος” για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo:”Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!”.


[There are no radio stations in the database]