Ελευσίς 2023 – Μυστήριο 49: Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο συγκινήσεις!

21 Μαρτίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου το Μυστήριο 49 Συμπόσια του Ελευσίς 2023, με περισσότερους από 150 συνδαιτημόνες να συγκεντρώνονται στην πλατεία Γκλιάτη στη Μάνδρα Αττικής.

Ένα σύγχρονο συμπόσιο με επίκεντρο το φαγητό, συνοδεία οίνου, μουσικής και χορού με στόχο την πολιτισμική ανταλλαγή και τη γνωριμία με τις κοινότητες της πόλης, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Μάνδρας και το Θεατρικό Εργαστήρι Μάνδρας καθώς και πλήθος επισκεπτών όπως η βελγική δημιουργική κολλεκτίβα TimeCircus που βρίσκεται στην Ελευσίνα από τον Φεβρουάριο με στόχο την κατασκευή του The ARK, ενός πολιτιστικού κέντρου για νέους φτιαγμένο -με τη συμμετοχή των κατοίκων- από ανακυκλωσιμα υλικά.

Πηγή: 2023eleusis.eu

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Μαρτίου, στον γεμάτο συμβολισμούς Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια υπό την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα.

Μυσταγωγική ατμόσφαιρα και κλίμα συγκίνησης επικράτησε καθόλη τη διάρκεια της ακρόασης με τον θρήνο της Δήμητρας για την «Κόρη»-Περσεφόνη, τα εγκώμια του Επιταφίου, το λαϊκό «Μοιρολόι της Παναγίας» και τα δημοτικά τραγούδια για τον Χάροντα και τον Κάτω Κόσμο. Μία μοναδική εμπειρία ακρόασης με τελετουργικούς χορούς από την Καπαδοκία, ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, οργανικά μοιρολόγια παιγμένα στο κλαρίνο του Πετρουλακα Χαλκιά, βυζαντινούς ύμνους και την ποντιακή λύρα του Ηλία Υφαντίδη να συνοδεύει την πάλη του Διγενή με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια.


[There are no radio stations in the database]