Άνω Λιόσια: Καταγγελία της Ένωσης Γονέων – “Θα ξεκινούσε χωρίς έλεγχο το πούλμαν της σχολικής εκδρομής “

18 Μαρτίου 2023

Σε μια ανακοίνωση – καταγγελία προχώρησε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων & Φυλής, αναφέροντας πως την Πέμπτη 16/3/2023, το πούλμαν που θα μετέφερε τους μαθητές σχολείου απο τα Άνω Λιόσια, θα ξεκινούσε χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.

Διαβάστε την ανακοίνωση – καταγγελία:

Οι Ζωές των παιδιών μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές των παιδιών μας έχουν αξία!!!!!!

Ποιοι είναι αυτοί που από την μία  χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όλο αυτό το διάστημα για το προδιαγεγραμμένο  έγκλημα στα Τέμπη και από την άλλη διατηρούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε “νέα Τέμπη”;

Πως γίνεται  στη πράξη, σε κάθε βήμα της καθημερινότητας να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις που οδηγούν σε “νέα ανθρώπινα σφάλματα”!

 Ποιοι είναι τελικά οι υπεύθυνοι για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στις πολυήμερες εκδρομές τους;

Το υπουργείο παιδείας που θα πρέπει να εποπτεύει;;  Το υπουργείο Μεταφορών για το ποια οχήματα έχουν άδεια και σε τι κατάσταση βρίσκονται;  Η Διεύθυνση Τροχαίας που θα πρέπει να διενεργεί τους ελέγχους;

Πως φτάνουμε στο φαινόμενο  να κινδυνεύουν να ξεκινούν εκδρομές χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους;

Σήμερα στο 2 ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων  αν δεν υπήρχε η επιμονή γονιών που έμειναν πιο πίσω για την αναχώρηση των παιδιών τους με τηλεφωνήματα στη τροχαία Νέας Ιωνίας, στο Αστυνομικό τμήμα Άνω Λιοσίων το πούλμαν θα ξεκινούσε χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο;;

Αυτή η κατάσταση, αυτή η πραγματικότητα, αυτό το έδαφος για νέα εγκλήματα δεν είναι αποδεχτή από τους γονείς! Ούτε είναι δεκτή η αιτιολογία της τροχαίας Νέας Ιωνίας ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την διενέργεια των ελέγχων.

Είναι πράγματι απορίας άξιο:

  1. Στη χώρα που είναι δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αναλογία αστυνομικού προς πολίτες (στοιχεία Eurostat) πώς είναι δυνατό να μην φτάνουν οι αστυνομικοί για να ελεγχθούν στην πρωτεύουσα της χώρας οι  σχολικές εκδρομές ημερησίως;
  2. Στη χώρα που οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) είναι οι πολυπληθέστερες συγκριτικά με πολλές χώρες της Ευρώπης (και ενίοτε κινούνται με «αξιοζήλευτη» ταχύτητα και «αποτελεσματικότητα»), γιατί να μην μπορεί να κινηθεί ένα άλλο κομμάτι της αστυνομίας, η Τροχαία, με την ίδια ταχύτητα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι μεταφορές μαθητών, με στόχο την ποιοτική τους εκπαίδευση;
  3. Η χώρα που κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ακόμη και ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών κατά τη σχολική τους εκδρομή;

Στα τόσα «γιατί» , η απάντηση είναι προφανής και αυταπόδεικτη: O «κρατικός μηχανισμός» επιλέγει κατά περίσταση, σε ποιους τομείς θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός και σε ποιους όχι.

Φτάνει πια !!!

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική «πάμε κι όπου βγει», ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να ληφθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές.
  • Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση από τη τροχαία. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

Τo ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

Άνω  Λιοσίων & Φυλής


[There are no radio stations in the database]