Συνεδριάζει σήμερα η κυβέρνηση της Ελβετίας, ειδικά για το θέμα της Credit Suisse

16 Μαρτίου 2023

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse, την επομένη της ιστορικής πτώσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Πηγή: Internet

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε προσώρας κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Χθες η μετοχή είχε τη χειρότερη συνεδρία στην ιστορία της έπειτα από την κίνηση πανικού που ακολούθησε δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικού φράγκου.

Προκειμένου να σταματήσει την κίνηση πανικού, η Credit Suisse – που ανήκει σε μια πολύ περιορισμένη λέσχη τραπεζών που θεωρείται πως έχουν τόσο σημαντικό ρόλο ώστε δεν μπορούν να αφεθούν να πτωχεύσουν- ανακοίνωσε εν τω μέσω της νυκτός στην Ευρώπη πως θα ζητούσε από την ελβετική κεντρική τράπεζα να τη δανείσει έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,7 δισ. ευρώ), προκειμένου να “ενισχύσει προληπτικά” τη ρευστότητά της.

Η τράπεζα θα προχωρήσει επίσης σε μια σειρά εξαγορών χρέους έναντι περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων.


[There are no radio stations in the database]