Απεργία για τα Τέμπη: Τρένα, Λεωφορεία, Πλοία, Αεροπλάνα, Σχολεία, Δικηγόροι, Λογιστές, ΜΜΕ

15 Μαρτίου 2023

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη (16/3/2023) όλη χώρα καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν για την τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο «κύμα» οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζουν, «οφείλει να μην επιτρέψει να ξεχαστεί η πολύνεκρη τραγωδία! Να γίνει εκφραστής των λαϊκών αιτημάτων ώστε να μην υπάρξει, για μια ακόμα φορά, αποπροσανατολισμός με τη μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις στη απονομή της Δικαιοσύνης, που οδηγούν σε συγκάλυψη! Την ίδια στιγμή, οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών και φέρνουν στο φως τον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό και διεκδικούμε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία εξυπηρετούν, κυρίως, τη λαϊκή, εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες».

Απεργία 16 Μαρτίου: Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ

Δύσκολα τα πράγματα για οδηγούς και επιβάτες την Πέμπτη 16 Μαρτίου όπου έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ. Μαζί με τα σχολεία και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ αναμένεται να κατέβουν στον χορό των κινητοποιήσεων.

Τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσαν ήδη οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Κανονικά πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Απεργία 16 Μαρτίου: Η ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ

«Εδώ και μέρες, η θλίψη και η οδύνη κατακλύζει τις ψυχές όλων μας. Το πένθος είναι βαρύ…

Η Εθνική Τραγωδία στα Τέμπη, με το πλήθος νεκρών – κυρίως νέας ηλικίας – μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» με την αγανάκτηση και την οργή να κυριαρχεί σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Πολλά τα «γιατί» για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας, μα περισσότερα τα «πώς» δεν θα θρηνήσουμε ξανά στο μέλλον θύματα.

Ως Συνδικάτο, επιμένοντας στην πάγια και βασική μας κατεύθυνση για διασφάλιση και τήρηση των κανόνων ασφάλειας τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και των εργαζομένων μας, συνεχίζουμε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ανθρώπινη ζωή.

Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Απεργία 16 Μαρτίου: Τα πάνω κάτω στις πτήσεις AEGEAN και Olympic Air – Ποιες ακυρώνονται

Λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Απεργία 16 Μαρτίου: Τι θα γίνει με τα σχολεία – Η ανακοίνωση

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα  των Τεμπών.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα  στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία.

Όλες και Όλοι στον αγώνα.

Απεργία και στα ΜΜΕ 

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι δημοσιογράφοι, για να μπορέσουν να καταγράψουν την απεργία της Πέμπτης. Έτσι λοιπόν οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας θα απεργούν από την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 5 το πρωί μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα. Το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης 15/3/2023 έως τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης, στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Απεργία 16 Μαρτίου: Συμμετέχουν δικηγόροι και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Tη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις  για την τραγωδία στα Τέμπη και την αποχή από τις δικαστικές αίθουσες αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση:

Tο ΔΣ του ΔΣΑ αφού έλαβε υπόψιν του την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφορικά με τη στάση του σώματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών αποφάσισε δια περιφοράς τα εξής:

Τη συμμετοχή των μελών του στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς την Πέμπτη 16.3.2023.
Τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.
Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16.3.2023.
Τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας μελών του την ίδια ημέρα (Πέμπτη 16.3.2023) και ώρα 20:30 σε Δικαστήριο της Αθήνας (το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο 14 Μαρτίου)
Tο δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.

Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία.

Απεργία 16 Μαρτίου: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος.

Απεργία 16 Μαρτίου: «Κατεβάζουν τα μολύβια» τους οι λογιστές

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στις συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 8ης Μαρτίου σε όλη την χώρα. Ο κλάδος μας είχε πολύ αυξημένη συμμετοχή απεργών σε κάθε πόλη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι πολλοί συνάδελφοι, κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία, απέργησαν για πρώτη φορά, ξεπερνώντας εμπόδια και διλήμματα που τίθενται από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουμε τον αγώνα. Φωνάζουμε:

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Μας εξοργίζει η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την ασφάλειά μας στις μεταφορές, την  περίθαλψή μας, τα μέτρα προστασίας της υγείας μας (σωματικής και ψυχικής) στην εργασία, την αντισεισμική-αντιπλημμυρική-αντιπυρική θωράκιση. Κόστος που επειδή δεν αποφέρει αντίστοιχο έσοδο δεν επιλέγεται ως «επένδυση».

Μας εξοργίζει ότι αυτό το κόστος οδηγεί ακόμα και στον χαμό τόσων συνανθρώπων μας!

Μας εξοργίζει η προσπάθεια απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης της  και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ της Ε.Ε και του κεφαλαίου.

Η οργή πρέπει να γίνει δύναμη ανατροπής.

Δεν φταίει η κακιά στιγμή, ούτε η κακιά η (χ)ώρα! Ένοχος είναι το κράτος των λίγων και η πολιτική της εμπορευματοποίησης την οποία υπηρετεί -ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτική ή δημόσια μια επιχείρηση-, που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη «ζυγίζει» στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό το κράτος (με όποια κυβέρνηση αριστερή ή δεξιά) είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να επιδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, να πλειστηριάζει τα σπίτια του λαού, να μας παρακολουθεί, να καταστέλλει με βία τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Αυτό το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνιώδεις καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων των μεταφορών λίγες μόνο μέρες πριν το έγκλημα. Βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που απαιτούν μέτρα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, προσλήψεις, εκπαίδευση, μέτρα για την αντιμετώπιση του “ανθρώπινου λάθους”.

Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομολόγητη συνήθεια σε πλήθος εργασιών. Το κέρδος είναι η αιτία που οι επιχειρηματικοί όμιλοι αδυνατίζουν την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας, το κέρδος είναι αιτία που η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους, το κέρδος είναι η αιτία που στο όνομα του οι εργοδότες έχουν καταρρίψει τα στοιχειώδη μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τα λεγόμενα πρωτόκολλα υγείας στην πανδημία που άνοιγαν και έκλειναν ανάλογα τις δυνατότητες κερδοφορίας των επιχειρηματιών του τουρισμού, είναι νωπά στη μνήμη. Για τον ίδιο λόγο ονόμαζαν “πολυτέλεια” τη δημιουργία ΜΕΘ, έκλειναν δημόσια νοσοκομεία.

Οι προϋπολογισμοί του κράτους αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες του λαού. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή, «σκάνε» καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, τρέμουμε στη σκέψη να έρθουν «σκηνές Τουρκίας» στον πρώτο δυνατό σεισμό!

Το κέρδος είναι αιτία για τα πλωτά φέρετρα του “Δύστος” και του “Σάμινα”, για το πολύνεκρο έγκλημα με τους μαθητές στα Τέμπη, για τις πυρκαγιές στην Ηλεία και στη Βόρεια Εύβοια, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, για τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα σε χώρους δουλείας.

Το κέρδος είναι η αιτία για την εντατικοποίηση της δουλειάς για τα ατελείωτα ωράρια και την έλλειψη μέτρων υγιεινής στον κλάδο μας που οδηγούν σε εκτόξευση των ψυχοσωματικών παθήσεων, κρίσεων πανικού, μυοσκελετικών παθήσεων, προβλημάτων όρασης κλπ. Η παντελής αδιαφορία τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για τον κλάδο μας δεν αναγνωρίζεται καμιά επαγγελματική ασθένεια παρά τις κινητοποιήσεις μας, τα υπομνήματα μας, τα εξώδικα μας.

Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο, να μην μένουν μόνοι. Ο κοινός βηματισμός εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων και λοιπών φορέων πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 16/3 για το πραγματικό «Ποτέ Ξανά»

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στη νέα 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία

Απεργιακή συγκέντρωση – Αθήνα 11.30πμ στα Προπύλαια

Απεργία 16 Μαρτίου: Συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Συμμετέχουμε  στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που προκήρυξαν για την Πέμπτη  16 Μαρτίου 2023 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην Απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών και μια σειρά από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της.

Με τη Γενική Απεργία μας

       ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν ακέραιες οι ευθύνες, πολιτικές, διοικητικές και ποινικές στους υπαίτιους.
  • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Να μην αντιμετωπίζεται ως κόστος η προστασία των ασφαλών συγκοινωνιών, της  εργασίας και της ζωής.
  • Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνιακές μεταφορές.
  • Να ληφθούν μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
  • Να υπάρξει συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ως  πολίτες της χώρας, διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα μπουν εμπόδιο ώστε να ξεχαστούν τα αιτήματα. Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο είχαν καταγγείλει επανειλημμένως, Διοικήσεις και εποπτεύοντα Υπουργεία για τα τεράστια προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου και των τρένων. Καταγγελίες οι οποίες υποβαθμίζονταν συστηματικά και χλευάζονταν,  ταυτόχρονα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αναδείκνυαν τη σοβαρότητα των καταγγελιών. Η ασφάλεια των μεταφορών είχε αφεθεί στην τύχη της.

Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει όλα τα κοινωνικά αγαθά στον υπέρτατο βαθμό, τις συγκοινωνίες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, το νερό. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και η ασφάλεια μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα. Για τη συγκέντρωση της Αθήνας σημείο συνάντησης 11:00 η ώρα,  στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας 1.

Συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

– Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

– Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

– Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

– Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

– Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

– Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

– Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

– Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας».

Απεργία 16 Μαρτίου: 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

Tην απόφασή της να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), έπειτα από ομόφωνη απόφαση του 38ου πανελλαδικού συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς, ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί, θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή γι’ αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για τη Συνομοσπονδία, τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους, όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και, κυρίως, ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά, δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και, τώρα, της κρίσης κόστους ζωής.

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον, εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων, με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία, αν μη τι άλλο, οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Πανελλαδικό κεντρικό συλλογικό αίτημα είναι:

– Οι υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό.

– Οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια, με σεβασμό της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους»

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ απαιτεί και διεκδικεί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό τα ακόλουθα:

1. ‘Αμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

5. ‘Αμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

8. ‘Αμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

«Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

Απεργία για τις 16 Μαρτίου κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


[There are no radio stations in the database]