Οριστική διαγραφή του Κωνσταντίνου Πλεύρη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για το ναζιστικό χαιρετισμό

14 Μαρτίου 2023

Την οριστική διαγραφή του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε το Α’ Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον ναζιστικό χαιρετισμό στον οποίον είχε προβεί κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το Νοέμβριο πειθαρχική δίωξη για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του μέσα στην δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ασκήθηκε σε βάρος του από τον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου. Ο κ. Πλεύρης είναι συνήγορος του Γιάννη Λαγού.

Πηγή: Internet

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, ο κ. Πλεύρης δεν θα μπορεί να ασκεί το ρόλο του συνηγόρου. Πάντως ο κ. Πλεύρης έχει την δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, επισημάνθηκε ότι «ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος» και για το λόγο αυτό, «ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη».

Της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ενέργειες του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, της συντονίστριας των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μαρινέττας Γούναρη-Χατζησαράντου και του πρόεδρου των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ Ζήση Κωνσταντίνου.

Μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε απαγορεύσει κάθε είδους τέτοια κίνηση ή επιφώνημα. Ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε τεθεί στο μικροσκόπιο και των εισαγγελικών αρχών. Το φθινόπωρο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για την έρευνα. Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε βάσει των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου και είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη.


[There are no radio stations in the database]