Γεραπετρίτης για το δυστύχημα στα Τέμπη – «Εντελώς ειλικρινής η συγγνώμη μας»

8 Μαρτίου 2023

«Η οδύνη πρέπει να βρει κάθαρση», είπε πριν λίγο στην ζωντανή συνέντευξη τύπου για τις ανακοινώσεις των μέτρων για τον σιδηρόδρομο που παραχωρεί, ο υπουργός Επικρατείας και νέος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας έτσι την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ζήτησε εκ των προτέρων συγγνώμη για τις απαντήσεις, που τυχόν δεν θα έχει, «εξήντλησα κάθε προσπάθεια για να αποκτήσω εικόνα του συμβάντος και του πλαισίου λειτουργίας των σιδηροδρόμων», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση, ούτε συμψηφισμούς, ούτε μετάθεση ευθύνης. Η ευθύνη που ανήκει στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί. Ζητώ συγγνώμη προσωπικά, από την κυβέρνηση, στις οικογένειες και στον λαό και η συγγνώμη είναι ειλικρινής και δεν προσπαθεί να αποσείσει την πραγματική ευθύνη.

Θα διασφαλίσω ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν ακώλυτα και να διαμορφώσω πλαίσιο δράσεων για να επανακκινήσουν οι σιδηρόδρομοι με το αναγκαίο πλαίσιο ασφαλείας. Δεν έχω αρμοδιότητα ή διάθεση να ασχοληθώ με την απόδοση ευθυνών, είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Ανεξάρτητη επιτροπή έχει αναλάβει τη διοικητική διερεύνηση που θα εντοπίσει τα λάθη, τις πράξεις και τις παραλείψεις που κατέληξαν στο τραγικό δυστύχημα. Η δική μου θέση δεν εμποδίζει, ενθαρρύνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση, είμαι στη διάθεση της βουλής, ο ίδιος θα προκαλέσω συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Να βρούμε κοινό τόπο που θα αποδίδει ευθύνες, αλλά και θα διασφαλίζει για το μέλλον την ασφάλεια των μεταφορών
».

Βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας, είχα τη δυστυχία να δω τον τόπο, να έχω προσωπική άποψη για το πως λειτουργεί το σύστημα διοίκησης στη Λάρισα, να δω επί τόπου τον τόπο του συμβάντος, επισκέφτηκα το νοσοκομείο της Λάρισας και συναντήθηκα με τους ανθρώπους που είχαν τη διαχείριση.

Το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης του σταθμού της Λάρισης λειτουργούσε αδιαλείπτως, και το μοιραίο βράδυ έπρεπε να είχε γίνει χάραξη πορείας στον πίνακα, που δεν έγινε και εξ ορισμού θα είχε αποτρέψει. Δεν συντελέστηκε η αυτόματη αλλαγή του κλειδιού και θα έπρεπε να είχε υπάρξει παρακολούθηση στον ηλεκτρονικό πίνακα μετά την αποχώρηση της αμαξοστοιχίας και για 5,5 χιλιόμετρα θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γιατί θα φαινόταν η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στη λανθασμένη γραμμή. Δεν υπήρξε και αντίδραση εκ μέρους της ίδιας της αμαξοστοιχίας. Όλα αυτά, δεν τα λέω για να τονίσω το ανθρώπινο λάθος. Υπήρξαν πλημέλλειες. Ασχετα όμως, αν είχαμε σύστημα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Υπάρχει πέρα από το ανθρώπινο λάθος και το ζήτημα της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων που θα είχε αποτρέψει το συμβάν.

Εγινε τεράστια προσπάθεια στη Λάρισα, από τον περιφερειάρχη, τους υγειονομικούς, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, υπήρξε κινητοποίηση βάσει του πρωτοκόλλου μαζικών καταστροφών. Ευχαριστίες στην αστυνομία, την πυροσβεστική, την ομάδα ταυτοποίησης των θυμάτων, που ενημέρωσαν τους συγγενείς με τρόπο ανθρώπινο. Ακούω για το ζήτημα πέρα από το θέμα των υποδομών, είναι δύο τα θέματα: η ηλεκτρονική αναβάθμιση και το ζήτημα του προσωπικού. Πάντα απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό, έγινε προσπάθεια ενίσχυσης, την τελευταία 15ετία υπήρξε σημαντική μείωση και λόγω μνημονίων αλλά και μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Πολύ μικρός αριθμός αναπλήρωσης προσωπικού έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Η παρούσα κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια σε τρία επίπεδα. Για το 2021 έγινε διαγωνισμός για 117 προσλήψεις, εκ των οποίων 36 σταθμάρχες και άλλοι 100 το 2022, ενώ έγιναν προσλήψεις και με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ο σιδηρόδρομος υφίστατο διαχρονική υποβάθμιση που είχε να κάνει και με τη συντήρηση και με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών. Επί 50 χρόνια λειτουργούσε με χειροκίνητα συστήματα ασφαλείας. Το 2014 υπογράφηκε η σύμβαση αναβάθμισης και την καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης. Η σύμβαση που ξεκίνησε στο τέλος του 2014 αναπτύχθηκε μερικώς έως το 2017, παραδόθηκε περίπου το 32% του παραδοτέου της σύμβασης, αλλά με σημαντικότατα σφάλματα, μόνο το 18% ήταν λειτουργικό. Το 2017 σταματά η εφαρμογή της σύμβασης καθώς προέκυψαν σοβαρότατα λάθη, η αρμόδια αρχή δημοσιονομικού ελέγχου διαπιστώνει τα σφάλματα και διακόιπτεται η υλοποίηση της σύμβασης. Από το 2017 έως το 2019 δεν υπάρχει καμία παράδοση. Από τον Νοέμβριο του 2019 γίνεται προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης, εν τέλει έχουμε την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης το 2021 με αποτέλεσμα να επανεκκινήσει η σύμβαση αυτή, έχει παραδοθεί περίπου το 70% της σύμβασης αυτής, η εκτίμησή μας είναι ότι εντός του έτους θα παραδοθεί και το υπόλοιπο έργο.



Αμεσα:

Δύο ζητήματα τίθενται: η ολοκλήρωση της σύμβασης αναβάθμισης, θα γίνουν τα πάντα για να προχωρήσει ταχύτατα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την ανάδοχο, τη μητρική εταιρεία της Alstom, έδωσε σαφή εντολή για την επίσπευση των εργασιών. Υπήρξε πλήρης κατανόηση από τη γαλλική εταιρεία, θα αναφέρουμε σύντομα χρόνο αποπεράτωσης. Δεσμεύομαι να μην υπάρξει καμία καθυστέρησης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την επανεκκίνηση των σοδηροδρόμων. Θέλω να πω ότι είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου. Θα πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο, είναι λαϊκό, οικονομικό μέσο. Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Δύο σταθμάρχες παντού, ακόμη κι αναυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια και συντονισμός για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εχουν συμφωνήσει από τη Hellenic Train στο βασικό πλαίσιο για την ασφάλεια.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση για τα οικονομικά του σιδηροδρόμου. Από 45 εκατ, στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό 75 εκατ. για έργα αναβάθμισης.


[There are no radio stations in the database]