Τέμπη: Ποιο ανθρώπινο λάθος; Και τρομοκράτης να ήταν, θα έπρεπε να μην μπορεί να σκοτώσει

7 Μαρτίου 2023

Ακούμε εδώ και μια εβδομάδα για το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη που οδήγησε στην μοιραία σύγκρουση τα δύο τρένα στα Τέμπη και στο τέλος της ημέρας, δεν καταλαβαίνω αν πλέον μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία για κάποια θεμελιώδη ζητήματα -όπως η ασφάλεια- στην χώρα μας!

Γράφει ο Αναστάσης Ατζάμπος

Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις-κλειδιά σε αυτή την κοινωνία, όπου θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας, που ο άλλος και τρομοκράτης να ειναι και να θέλει να σκοτώσει 350 επιβάτες δύο τρένων, να μην μπορεί να το πετύχει!

Δεν ειναι δυνατόν, εν έτη 2023, να συζητάμε για λάθος του σταθμάρχη επειδή δεν γύρισε τα κλειδιά και έστειλε στις λάθος ράγες τα δύο τρένα!

Θα έπρεπε να υπάρχουν οι άνθρωποι που ελέγχουν την πορεία των τρένων, θα έπρεπε να υπάρχουν τα συστήματα που θα ενημέρωναν άμεσα και τους μηχανοδηγούς και τους σταθμάρχες αλλά και κάποιον ακόμα ανεξάρτητο απο όλους αυτούς, που θα είχε “ένα μάτι επάνω τους” για να μην μπορούν να προκαλέσουν αυτή την καταστροφή που συνέβη!

Αν αυτή την στιγμή που μιλάμε, συμβεί αεροπειρατεία σε ένα αεροπλάνο που κατευθύνεται προς την χώρα μας, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός αεράμυνας της χώρας μας και θα σηκωθούν δύο μαχητικά αεροσκάφη με στόχο την αναχαίτιση του!

Δηλαδή, ακόμα και αν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ειναι ένας εκ των τρομοκρατών και θέλει να συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα, ακόμα και αν οι πιλότοι θέλουν να ρίξουν το αεροπλάνο σε κατοικημένη περιοχή κάνοντας τα πάντα -με δόλο και οχι απο λάθος- προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει ένας μηχανισμός που την ύστατη στιγμή θα βρεθεί εκεί, με στόχο να αποτρέψει το μοιραίο για χιλιάδες κατοίκους!

Άρα, για ποιο ανθρώπινο λάθος μιλάμε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους;

Δηλαδή αν αυτός ο ένας άνθρωπος, πάθει κάτι πολύ σοβαρό εν ώρα υπηρεσίας όπως έμφραγμα ή μια περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ποιος ειναι αυτός ο μηχανισμός που προστατεύει -πρώτα απο όλα- τον ίδιο τον άνθρωπο/εργαζόμενο και μετά και όλους εκείνους που στηρίζονται για την ασφάλεια τους, σε εκείνον;

Φίλοι και φίλες ας μην γελιόμαστε για τα παραπάνω ρητορικά(;) ερωτήματα.

Αν, δεν δούμε τις αιτίες που οδήγησαν σε όλες αυτές τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης των συστημάτων τηλεματικής και ασφαλείας, όπως η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος υπερκοστολογημένες συμβάσεις, το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος της περιουσία του ΟΣΕ και το μπαλάκι μεταξύ των εταιρειών υπό την ανοχή των πολιτικών προϊσταμένων αυτής της χώρας, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε και άλλες μεγάλες εθνικές τραγωδίες στο μέλλον.

Υ.Γ. Δεν μπορεί η δικαιολογία του “ανθρώπινου λάθους” να χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει τις ευθύνες όλων εκείνων που τους αναλογούν για την τραγωδία στα Τέμπη. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη προσέγγιση του θέματος απο το σύνολο των εμπλεκομένων ειναι και εκείνη που έχει πυροδοτήσει τις -ακραίες για πολλούς- αντιδράσεις λαοπρόβλητων ανθρώπων όπως του Αντώνη Κανάκη, του Γιώργου Λιάγκα, της Ράνιας Τζίμα, του Νίκου Μουτσινά και πολλών ακόμα που έχουν φτάσει στο αμήν με τα όσα ακούγονται στον δημόσιο διάλογο απο τους και πλέον μιλούν με συγκεκριμένα ονόματα για εκείνους που προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι – κρέας!

Θα επανέλθω.


[There are no radio stations in the database]