Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το μεσημέρι τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου – Το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών που εφαρμόστηκε

2 Μαρτίου 2023

Η ιατροδικαστής Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, έδωσε το πρωί της Πέμπτης (02/03) διευκρινίσεις για τη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Μάλιστα η κυρία Λεοντάρη ανέφερε ότι τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου αναμένονται μετά το μεσημέρι.

Πηγή: Internet

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η κυρία Λεοντάρη, όλα γίνονται βάση του πρωτοκόλλου μαζικών καταστροφών που το χειρίζεται ένα τμήμα της η ΕΛΑΣ, η οποία έχει την ευθύνη της ταυτοποίησης.

Επίσης, επικαλούμενη πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, η ιατροδικαστής Λάρισας ανέφερε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι ώστε στη συνέχεια η υπηρεσία της να εκδώσει τα πιστοποιητικά θανάτου.

Το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών

Εξηγώντας τι προβλέπει το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών για την ταυτοποίηση των νεκρών σε τέτοια περιστατικά όπως αυτό με τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα είπε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί κανείς, θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι να υπάρξει ταυτοποίηση μέσω DNA όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές».

«Μόνο μια οικογένεια αναγνώρισε το παιδί της χθες, Τετάρτη, και σταματήσαμε κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας» πρόσθεσε η κυρία Λεοντάρη διευκρινίζοντας για ποιο λόγο δεν έγινε χθες, Τετάρτη, «η επώδυνη αναγνώριση των σορών» ενώ πρόσθεσε ότι «περιμένουμε και σήμερα σορούς».

Πέρα από τις σορούς υπάρχουν και σάκοι με ανθρώπινα μέλη τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη είπε, επίσης, στον ΑΝΤ1 η κυρία Λεονταρή προσθέτοντας ότι «53-54 οικογένειες έχουν δώσει dna και έχουν δηλώσει απώλεια».

Η επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας επανέλαβε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 43 κάνοντας λόγο για αρκετούς αγνοούμενους – η τελευταία πληροφορία ανεβάζει τον αριθμό τους στους 19.

Η κυρία Λεοντάρη ρωτήθηκε και για το πώς διαχειρίζεται η ίδια και οι συνάδελφοί της τέτοια περιστατικά και είπε ότι «η ιατροδικαστική υπηρεσία και ο ιατροδικαστής έχει ένα απίστευτα θλιβερό καθήκον. Χειρίζεται τον θάνατο καθημερινά, τον πόνο των βιασμένων και των ξυλοδαρμένων καθημερινά. Εγώ προσωπικά προσεγγίζω πάρα πολύ τις οικογένειες στον πόνο τους».


[There are no radio stations in the database]