Μπουράκ Χακί για σεισμό στην Τουρκία: «Υπάρχει θυμός, έχασα ανθρώπους»

28 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μπουράκ Χακί είναι ένας από τους χιλιάδες Τούρκους που μετρούν σημαντικές απώλειες μετά τον φονικό σεισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast@Star» ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις απώλειες, ενώ εξέφρασε και τον θυμό του προς όσους ευθύνονται για τη διαιώνιση της καταστροφής της πατρίδας του.

Αναλυτικότερα, τόνισε: «Λυπάμαι πολύ για αυτό που συνέβη, ήμουν στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν το αισθανθήκαμε εκεί, ήταν πολύ μακριά. Νομίζω ο μεγαλύτερος του αιώνα γιατί ήταν 40 χλμ το βάθος.

«Δυστυχώς χάσαμε 5 μέλη της οικογένειας της κοπέλας μου και 16 ανθρώπους κοντινούς στην οικογένειά μου που γνωρίζω. Ναι δυστυχώς πέντε ανθρώπους από την οικογένεια της φίλης μου και 16 ανθρώπους κοντινούς την οικογένειά μου που γνωρίζω υπάρχει ένας θυμός για τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι φυσικά γιατί αυτό το μέρος διατρέχει πολύ κίνδυνο και δεν μπορεί να φτιαχτεί για να δώσω ένα παράδειγμα αυτά που χτίστηκαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ακόμη στέκονται αλλά τα κτίρια που χτίσαμε εμείς για το τουρκικό λαό κατέρρευσαν αυτό είναι περίεργο υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων χτυπημένο από το σεισμό εννοώ ότι ξέρουμε 45.000 αλλά από τη στιγμή που 10.000 κτίρια ουσιαστικά κατέρρευσαν και ήταν ψηλά κτίρια σκεφτείτε πως είναι κρίμα υπάρχουν, σκεφτείτε το σκεφτείτε, 10.000 κτίρια που καταρρέουν, τι γίνεται…».

Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Ο ηθοποιός, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αποκάλυψε πριν από μέρες στην εκπομπή «Πρωινό», ότι σκοτώθηκαν συγγενείς της συντρόφου του, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που απέστειλε.

Αναλυτικά, είπε: «Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει τα τελευταία 100 χρόνια και έγιναν δύο στη σειρά διαφορετική την ίδια μέρα περίπου 6000 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς. Είναι μία καταστροφή και όπως ξέρετε έχει πολύ κρύο με μείον βαθμούς Κελσίου, έτσι χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια για να τους σώσουμε. Τα ξαδέρφια της συντρόφου μου, έξι άτομα μάθαμε από α νέα ότι σώθηκε μόνο η κόρη, οι υπόλοιποι είναι νεκροί. Φυσικά κι εκείνη έκλαιγε όλη μέρα χθες, πρόκειται για μεγάλη τραγωδία».

Στην πορεία, για το αν σκοπεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους είπε: «Προσπαθούμε ναι, είμαστε στην Κωσταντινούπολη, κάποιοι φίλοι μας δουλεύουν σε κοινωνικές υπηρεσίες και προσπαθώ να συνεργαστούμε αλλά για παράδειγμα στην πόλη Χατάι που έχει μεγάλο αριθμό πλαισίου όλοι οι δρόμοι έχουν καταρρεύσει εκεί. Έχουν χαλάσει τα αεροδρόμια, έχουν γκρεμιστεί δεν υπάρχουν πτήσεις σήμερα προσπαθούν να φτάσουν εκεί με πλοία και τα λοιπά.

Στην Τουρκία έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τους σεισμούς αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ δυνατός χρειαζόμαστε πιο δυνατά κτίρια και καλύτερη εκπαίδευση αυτός ο σεισμός επηρεάζει άμεσα 14 εκατομμύρια ανθρώπους όμως ήταν 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και δεύτερης 7,5. Είναι πολλοί άνθρωποι, πολλά παιδιά κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή που είναι ακόμη θα μένει ζωντανοί 30 με 40 ώρες».

Τέλος, αναφορικά με τη βοήθεια της Ελλάδας στην Τουρκία απάντησε: «Ναι το ξέρω ευχαριστούμε».


[There are no radio stations in the database]