Αντισεισμική προστασία: Το 55% των κτιρίων του Δημοσίου δεν ελέγχθηκε ΠΟΤΕ μετά τον σεισμό του 1999!
28 Φεβρουαρίου 2023
Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα εφημερίδων ότι επιταχύνεται η διαδικασία για την αντισεισμική προστασία της χώρας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, μέσα από κοινό σχέδιο δράσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με προτεραιότητα να δίνεται στον άμεσο προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία και νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο το σχέδιο περιλαμβάνει αρκετές ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες.
Μεταξύ αυτών είναι ο έλεγχος των μνημείων της χώρας, η επικαιροποίηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου του ελλαδικού χώρου, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα για το κτιριακό απόθεμα του Δημοσίου, αλλά και η παράλληλη αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων.
Η εφημερίδα Realnews την προηγούμενη Κυριακή είχε ένα τρομακτικό για τα δεδομένα της περιοχής μας δημοσίευμα, όπου ανέφερε οτι περίπου το 55% των κτιρίων του Δημοσίου δεν ελέγχθηκε ΠΟΤΕ μετά τον σεισμό του 1999!
Συγκεκριμένα από τα 30.000 και πλέον κτίρια του Δημοσίου, τα οποία μπήκαν σε διαδικασία ελέγχου μετά τον σεισμό της Αθήνας το 1999, περίπου τα 16.000 δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί!
Κατά τις συσκέψεις, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα και συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση σχολείων και νοσοκομείων, με τον ΟΑΣΠ να αναλαμβάνει την οργάνωση των ελέγχων με την υποστήριξη του ΤEE. Το σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε να μπουν άμεσα στο μικροσκόπιο των ελέγχων όλα τα δημόσια κτίρια.
Όπως αποφασίστηκε επανέλεγχος θα γίνει και στα υπόλοιπα 14.000 κτίρια, καθώς σε αρκετά από αυτά έχει παρέλθει μία εικοσαετία από την τελευταία φορά που ελέγχθηκαν.
Ποιο ειναι το σχέδιο αντισεισμικής προστασίας
Το σχέδιο με τις επτά άμεσες δράσεις του ΟΑΣΠ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας:
1. Θεσμοθέτηση Κανονισμού για Αποτίμηση και Δομητικές Επεμβάσεις Τοιχοποιίας. Αυτός ο νέος κανονισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ και βρίσκεται στη φάση της θεσμοθέτησης. Ο ΟΑΣΠ πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεωρήσεις στον κανονισμό για τις επεμβάσεις τοιχοποιίας και η συγκεκριμένη αποτελεί την πλέον πρόσφατη, επειδή προκύπτουν συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα.
2. Επικαιροποίηση Χαρτών Σεισμικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού Χώρου. Ο χάρτης σεισμικού κινδύνου της Ελλάδας αποτελείται πλέον από τρεις ζώνες, ενώ στο παρελθόν περιελάμβανε τέσσερις ζώνες. Ομως, επειδή έχουν παρέλθει περισ σότερα από 20 χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση του χάρτη, θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό και εάν θέλουν τροποποίηση οι τρεις ζώνες, με βάση και την εμπειρία από τους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ακόμη μία ενέργεια αναβάθμισης του αντισεισμικού κανονισμού. Οι τρεις ζώνες είχαν καταρτιστεί με βάση σεισμικά δεδομένα και κυρίως με βάση τις επιταχύνσεις του φαινομένου σε κάθε περιοχή. Να σημειωθεί πως η τελευταία αναθεώρηση του Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας είχε πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΣΠ μετά τον σεισμό του 1999.
3. Σεισμικές και Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Υφισταμένων Κτιρίων. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ευκαιρία αυτή θα αξιοποιηθεί και οι μηχανικοί που θα κάνουν τον σχεδιασμό ενεργειακής αναβάθμισης θα πραγματοποιήσουν παράλληλα αντισεισμικούς ελέγχους σε καθένα από τα κτίρια.
4. Ολοκληρωμένη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολλαπλής Διακινδύνευσης Κτιριακού Αποθέματος και Κρίσιμων Υποδομών. Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των κτιρίων. Ετσι, κάθε κτίριο θα αποκτά την ταυτότητά του και ειδικά για τα δημόσια κτίρια θα αποσαφηνιστεί πού ακριβώς χρειάζονται παρεμβάσεις και με ποια προτεραιότητα.
5. Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις Δομητικές Επεμβάσεις και την Αντισεισμική Προστασία των Μνημείων. Η δράση αυτή περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, βυζαντινούς ναούς, ιστορικές μονές κ.ά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όταν γίνονται παρεμβάσεις στα μνημεία θα υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, ώστε οι συντηρήσεις να περιλαμβάνουν και ενισχύσεις αντισεισμικής θωράκισης.
6. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων. Αφορά τον έλεγχο πάνω από 30.000 δημόσιων κτιρίων, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάστασή τους, σε ποια από αυτά απαιτείται ενίσχυση και σε ποια πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΠ δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φορείς του Δημοσίου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία η διενέργεια των ελέγχων θα καταστεί υποχρεωτική.
7. Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μείωσης Διακινδύνευσης από Φυσικούς Κίνδυνους σε Εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση στα Σχολικά Συγκροτήματα. Το νέο ειδικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τους σεισμούς, αλλά την αντοχή των σχολικών κτιρίων και την ασφάλειά τους απέναντι σε όλες τις φυσικές καταστροφές. Εκτός από τον έλεγχο των σχολικών συγκροτημάτων, το σχέδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί στην εκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις με τη συμμετοχή των μαθητών και πιστοποίηση της όλης διαδικασίας.