Παλαιός Άγιος Αθανάσιος | Το στολίδι της Μακεδονίας

25 Φεβρουαρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, ο σημερινός προορισμός μας ειναι ο πανέμορφος και χιονισμένος Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στους πρόποδες του όρους Βόρας ή αλλιώς…. Καϊμάκτσαλαν!

Ο χειμώνας διανύει τις τελευταίες του μέρες και είναι ευκαιρία να ζήσουμε λίγη από την αίγλη του με μια εξόρμηση στην Μακεδονία. Ο σημερινός μας προορισμός είναι ιδιαίτερος όχι μόνο για την ομορφιά αλλά και για τη θέα του.

Κατά τη άποψη μου μου το χωριό αυτό αποτελεί το χειμερινό στολίδι της Μακεδονίας!

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει περίπου 6 ώρες από την Αθήνα και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίφημο Όρος Βόρας, γνωστό και ως Καϊμακτσαλάν.

Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι η πέτρα καθώς όπως θα δείτε όλα τα κτίρια, η πλατεία αλλά και τα σοκάκια είναι πετρόχτιστα.

Εγώ ξεκίνησα το ταξίδι μου από την Αθήνα πολύ νωρίς το πρωί ώστε να έχω φτάσει μέχρι το μεσημεράκι και να προλάβω να το απολαύσω με το φως του ήλιου.

Η διαδρομή είναι πολύωρη αλλά πλησιάζοντας στο χωριό αποζημιώνεσαι όχι μόνο από τη θέα του Καϊμακτσαλάν που βρίσκεται σε περίοπτη θέση, αλλά και του χωριού να δεσπόζει πάνω στη βουνοκορφή.

Η ανάβαση προς το χωριό χαρακτηρίζεται από τα χρώματα του χειμώνα με το έντονο καφέ και κόκκινο στα φύλλα των γυμνών δέντρων, αλλά και εκείνα τα πράσινα ξεχασμένα φύλλα αντίθετα στην εποχή τους, να μου συνθέτουν μοναδικά κάδρα για απίστευτα φωτογραφικά καρέ.

Η αντίθεση που κάνουν δε με τα σημεία που έχουν ντυθεί στα λευκά από το χιόνι μου δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα γι’ αυτό το πανέμορφο χειμερινό τοπίο.

Φτάνοντας στην είσοδο του  χωριού βρίσκεται μια τεράστια αλάνα-πάρκινγκ που χρειάστηκε να αφήσω το αυτοκίνητό μου όπως όλοι, καθώς μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια δεν επιτρέπεται να μπει αυτοκίνητο πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Άλλωστε μπορεί κανείς άνετα να το διασχίσει με τα πόδια.

Ξεκίνησα την εξόρμηση αφότου εξοπλίστηκα με πολύ ζεστά ρούχα και σκουφιά καθώς το κρύο είναι τσουχτερό και όντας μια χιονισμένη μέρα  αλλά και λόγω υψόμετρου δεν θα μπορούσα να το αποφύγω.

Να τονίσω εδώ πως αν τον επισκεφτείτε και εσείς χειμώνα πέρα από τα ζεστά σας ρούχα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες, ιδιαίτερα αν θέλετε να πάτε και στο χιονοδρομικό.

Δείτε περισσότερα οδοιπορικά για Έδεσσα, Ελαφόνησο, Άνδρο, Λιμένι, Πόρο, Μονεμβασιά, Αερόπολη

Με το που μπήκα στο χωριό συνάντησα αυτά τα όμορφα χιονισμένα σοκάκια και δεν σας κρύβω ότι στάθηκα να παίξω λίγο με το χιόνι και να νιώσω και πάλι παιδί. Ρίχνοντας μια ματιά στα σπίτια γύρω μου, ένιωσα σαν να είμαι σε παραμύθι με αυτό το πέτρινο στοιχείο και τις ξύλινες σκεπές πασπαλισμένες με φρέσκο χιόνι.

Στη βόλτα μου συνάντησα πολλές όμορφες εικόνες με τετράποδους φίλους να χουχουλιάζουν, δέντρα γεμάτα χιόνι, πέτρινα σοκάκια και διάφορα μαγαζάκια έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Ακολούθως βρίσκεται η κεντρική αγορά που απαρτίζεται από μαγαζάκια με τουριστικά είδη, με διαφόρων ειδών χειμερινά ρούχα και υποδήματα και ταβέρνες με πεντανόστιμο φαγητό.

Να σας ενημερώσω κάπου εδώ πως τις καθημερινές δεν ανοίγουν όλα τα καταστήματα και καφέ της περιοχής.

Όπως πληροφορήθηκα από κατοίκους του χωριού προτιμούν να τα ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα που έχει πολλούς επισκέπτες.

Κατά μήκος του δρόμου και σε κάθε γωνιά του οικισμού υπάρχουν πολλά καταλύματα, σαλέ, μοντέρνες καφετέριες και παραδοσιακά ταβερνάκια που προσφέρουν τη φιλοξενία τους.

Φωτογράφισα σχεδόν τα πάντα αφού κάθε γωνία μου προσέφερε και κάτι διαφορετικό, όπως αυτές εδώ οι καρέκλες που ήταν γεμάτες χιόνι μαζί με τα τραπεζάκια τους, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Μια ακόμη ξεχωριστή εικόνα είναι η προσπάθεια του τετράποδου φίλου μου να πιει νερό μέσα από ένα δοχείο αλλά δυστυχώς μάταιη καθώς λόγω κρύου το νερό έχει γίνει πάγος.

Προχωρώντας λίγο ποιο βόρεια του χωριού συνάντησα τον κεντρικό και ιστορικό Ιερό Ναό της Αναλήψεως που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και με πολλές προσπάθειες έχει διασωθεί και είναι επισκέψιμος μέχρι και σήμερα. Συνεχίζοντας τη βόλτα μου στάθηκα να φωτογραφίσω κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση, είναι αυτό εδώ το «ταβάνι» με μοναδικά κειμήλια και vintage αντικείμενα.

Αφότου ήπια έναν ζεστό απογευματινό καφέ πήρα την απόφαση να αφήσω πίσω μου αυτό το πανέμορφο χωριό με τη μοναδική θέα και να συνεχίσω το ταξίδι μου σε έναν κοντινό προορισμό και μέρος που επέλεξα για τη διαμονή μου για ξεκούραση μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα.

Δυστυχώς λόγω χιονοθύελλας δεν κατάφερα να ανέβω στο διάσημο Καϊμακτσαλάν και να σας δώσω μια γεύση και από εκεί.

Λόγω υψόμετρου οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και επειδή αποτελεί το τρίτο υψηλότερο σημείο της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα το φαινόμενο της χιονοθύελλας είναι σύνηθες.

Όμως σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε καθώς είναι και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας.

Εύχομαι λοιπόν να σταθείτε εσείς τυχεροί και στο ταξίδι σας προς τα εδώ να μπορέσετε να απολαύσετε τον ζεστό καφέ σας στο σαλέ, την υπέροχη κατάλευκη θέα του και για εσάς τους τολμηρούς, να κάνετε σκι στις τεράστιες πλαγιές του.

Σε αυτό το σημείο θα σας πω και ένα έξυπνο tip για οικονομικές διακοπές στην περιοχή

Προτίμησα να κλείσω τη διαμονή μου στην Σκύδρα που απέχει περίπου 45 λεπτά από τον Άγιο Αθανάσιο και σκέφτηκα να το συνδυάσω με μια εκδρομή μου στην Έδεσσα που είχα ενθουσιαστεί την τελευταία φορά που την επισκέφθηκα αλλά και τα μοναδικά Λουτρά Πόζαρ στην Αριδέα που επίσης με είχαν ξετρελάνει.

Έτσι μου κόστισε λιγότερο το ταξίδι μου εκεί και σίγουρα απόλαυσα και περισσότερα πράγματα. Το ποσό είναι περίπου 350 ευρώ το άτομο για 3 γεμάτες μέρες με δραστηριότητες όπως χιονοδρομικό, είσοδο στα λουτρά πόζαρ είτε σε εξωτερικές είτε σε ιδιωτικές πισίνες, εκδρομές-διαδρομές, φαγητό και διαμονή. Με τον ίδιο τρόπο οργανώνω τα ταξίδια μου τόσο καιρό και με τον ίδιο θα συνεχίσω να το κάνω.

Ένας ακόμα προορισμός που επισκέφθηκα είναι η πανέμορφη πόλη της Νάουσας, που απέχει μόλις μισή ώρα από την Σκύδρα και περίπου μιάμιση ώρα από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο αφότου πρώτα έκανα μια στάση στη λίμνη Άρνισα που συνάντησα 2 χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Αθανάσιο.

Η Νάουσα είναι μια ιστορική και ηρωική πόλη καθώς έχει την Αράπισα, μοναδικό ποτάμι της πόλης θηλυκού γένους που έμεινε στην ιστορία αφότου έγινε τόπος θυσίας των Ναουσέων γυναικών και των παιδιών τους που πνίγηκαν εκεί το 1822 για να μην πέσουν στα χέρια των τούρκων.

Στο σημείο υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτές τις γυναίκες με παράσταση τη Ναουσαία μάνα αγκαλιά με τα παιδία της.

Δείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου

Εδώ γίνεται και το περίφημο έθιμο της αποκριάς όπου μόνο νέοι άντρες  μεταμφιέζονται Γενίτσαροι και Μπούλες και ακολουθούν ένα παραδοσιακό τελετουργικό.

Αφότου έκανα μια αναγνωριστική βόλτα στην πόλη, έφτασα στην άκρη της σχεδόν, σε ένα όμορφο πάρκο με θέα όλο τον κάμπο και τις περιοχές από Γιαννιτσά έως και τη Θεσσαλονίκη.

Το πιο όμορφο όμως και ξεχωριστό της αξιοθέατο είναι το πάρκο Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πολύ κοντά από το κέντρο της πόλης και αποτελεί σήμα κατατεθέν.

Ένα παραμυθένιο μεγάλης έκτασης πάρκο με ρυάκια, πλούσια βλάστηση, λίμνη με πάπιες και ταβέρνες όπου μπορείς να φας φρέσκες πέστροφες σε ένα μοναδικό τοπίο.

Εντός του πάρκου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου από το οποίο πήρε και το όνομα του, οι πηγές από τις οποίες βγαίνει το νερό που διασχίζει το πάρκο και τέλος οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί κανείς να εξασκηθεί στη φύση.

Ήρθε η ώρα για τους τίτλους τέλους του ξεχωριστού οδοιπορικού μας και ελπίζω να το απολαύσατε και εσείς νοερά μέσα από τις φωτογραφίες μου. Ελπίζω να σας έδωσα ιδέα για την επόμενη εκδρομή σας και να φάνηκε και σε εσάς χρήσιμος ο τρόπος που οργανώνω τα ταξίδια-οδοιπορικά μου. Μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια γεμίζουν την ψυχή και το νου μας και ανανεώνουν την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο εδώ στον planetwebradio.gr, τον Νο. 1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.


[There are no radio stations in the database]