Τουρκία: Μετά την τραγωδία των 43.000 νεκρών, η κυβέρνηση εκδίδει κανόνες ανοικοδόμησης για τις σεισμόπληκτες περιοχές

24 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα κανονισμούς ανοικοδόμησης σήμερα για τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς αυτό τον μήνα για να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρίες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς να βοηθήσουν στο επιτακτικό έργο της οικοδόμησης νέων κατοικιών για τα εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται στέγη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με βάση τους νέους κανονισμούς, ιδιώτες, φορείς και οργανισμοί θα μπορούν να κατασκευάζουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα μπορούν να προσφέρουν ως δωρεά στο υπουργείο αστικοποίησης και εκείνα τα ακίνητα θα δοθούν στη συνέχεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Πάνω από 160.000 κτίρια, με 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία στους πρόσφατους σεισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αν και ειδικοί έχουν πει ότι οι αρχές θα πρέπει να βάζουν την ασφάλεια ως προτεραιότητα έναντι της ταχύτητας.

Ορισμένα κτίρια που υποτίθεται ότι ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν κατέρρευσαν στους πρόσφατους σεισμούς. Πολλοί επιζώντες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της νότιας Τουρκίας που επλήγη ή έχουν καταφύγει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλα καταλύματα που προσφέρονται από το κράτος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε στο CNNTurk ότι 171 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 77 ακόμα είναι αντιμέτωποι με πιθανή κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν στη σεισμόπληκτη περιοχή, σε σχέση με παραβάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλοι θα τιμωρηθούν ανάλογα με τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Μποζντάγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αλλαγές στη νομοθεσία για εγκλήματα που αφορούν κατασκευαστικές άδειες και δήλωσε ότι οι αρχές θα συζητήσουν πιο αυστηρές τιμωρίες και αποτρεπτικά μέτρα για την παραβίαση των κανόνων οριοθέτησης ζωνών, που ορίζουν πού και πώς μπορούν να χτιστούν κτίρια με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο αριθμός των νεκρών από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς ξεπερνά πλέον τους 43.500 ανθρώπους στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί στη γειτονική Συρία πλησιάζουν τους 6.000.


[There are no radio stations in the database]