Δένδιας και Μπλίνκεν κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

21 Φεβρουαρίου 2023

Λίγο πριν τις 09:00 το πρωί ξεκίνησε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: InTime

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 3ο2 γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

O κύριος Δένδιας υποδεχόμενος τον κύριο Μπλίνκεν είπε ότι η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή.

«Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας. Η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συνφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή».

Ο Μπλίνκεν μίλησε για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν μίλησε για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και έκανε ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό κόμβο.

Σημείωσε ακόμη την ελληνική βοήθεια στην Τουρκία μετά τον σεισμό και αναφέρθηκε στο ταξίδι του κ. Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές. Είπε πως ήταν σημαντικό αυτό που ειπώθηκε από τους Δένδια και Τσαβούσογλου, πως δεν χρειάζεται μια καταστροφή για να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και στάθηκε στη βοήθεια που προσφέρει στις γειτονικές της χώρες να απεξαρτηθούν απο το ρωσικό αέριο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκλεισε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λέγοντας ότι «πολλοί Έλληνες ζουν στην Αμερική και ο πιο γνωστός είναι ο… Τζο Μπαϊντενοπουλος».

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανική διπλωματίας στη χώρα μας καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ όπως εκτιμούσαν η παρούσα επίσκεψη «θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο».

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.


[There are no radio stations in the database]