«Αγαπητέ Τόνι- Φίλε μου Νίκο»: «Η συνεργασία μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή» συμφώνησαν Δένδιας και Μπλίνκεν

21 Φεβρουαρίου 2023

Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι σχέσεις μας έχουν φτάσει στο ψηλότερο σημείο με βεβαιη προοπτική, είπε ο κ. Δένδιας αποκαλώντας τον κ. Μπλίνκεν «αγαπητέ Τόνι».

Η συνεργασία μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν αποκαλώντας τον κ. Δένδιας «φίλε μου Νίκο».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι στενές σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκαν από την υπογραφή δύο αμυντικών συμφωνιών πέρυσι στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι συμφωνίες αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας είπε ο κ. Δένδιας και συνέχιζε λέγοντας ότι «εμείς και οι ΗΠΑ αγωνιστήκαμε δίπλα – δίπλα στις προκλήσεις 21ου αιώνα».

Τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια, συνταχθηκαμε στις αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ επικυρώσαμε άμεσα την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι με τον κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν να κρατηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των δυτικών βαλκανίων.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκαί είπε ότι με τον φίλο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είδε την καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει αν περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας.

Λιβύη

Μπλίνκεν: μόλις ηρθα από τουρκία και αυτό μας θυμίζει τι μας φέρνει μαζί, την επιθυμία να βοηθάμε ο ενας τον άλλο και αντανακλάται πολύ στην τουρκία

κοιτάξτε δεν επιλύει βεβαια αυτό τις διαφορές αλλά μας θυμίζει τα θετικά πράγματα και κάποια στιγμή θα δημιουργήσει θεμέλιο για να λύσουν διαφορές τους. Ελλάδα και Τουρκία έχουν προεκλογική περιοδο και είναι περίπλοκος ο χρόνος. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι και συζητάμε και συνεργαζόμαστε και μέσω του ΝΑΤΟ να επιλυουμε διπλωματικά και να αποφευγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση. 

Αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγουν πολλές ευκαιρίες και για τον ελληνικό λαό και τον λαό της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να διαχειριστούν οι εταίροι μας διπλωματικά τις δικαφορές τους και θα τους στηρίξουμε 

Δένδιας: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν ρποσδίδει θετικό στοιχεία, είναι παράνομο και ανυόστατο. όσον αφορά προσπάθειες που γίνοτναι για να βρεθεί μηχανισμός που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, σε αυτό είμαστε ετοιμοι να προσφέρουμε με όποιο τρόπο μπορεί.

Επανέρχεται Μπλίνκεν: Συμφωνώ με φίλο μου Νίκο, είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν

Ουκρανία 

Δένδιας: για την ελλ εξωτ πολιτκή η επιλογή είναι εύκοληστηριζουμε κανόνες διεθνούς δικαιού και σε αυτή την περίπτωση άπρο-μαύρο, θύτης και θύμα. είναι με την πλευρά του θυματος με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεσ. ¨ο,τι μπορούμε μεσα στις δυναόττηές μας θα το κανουμε

ελληνοτουρκικά – Δένδιας: δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στα θύματα του σεισμού με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθησουμε.

εαν μέσα από την επαφή βελτιωθεί κλίμα σχέσεων, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες, όμως η ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήεθαςι που παρέχει στα θυματα, είναι αυτοτελής υποχρεώση να βοηθησουμε.

Μπλίνκεν: ελλάδα είναισ ταυροδρόμι καινοτομίας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

αξιοθαυμαστην η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μπλίνκεν: πιστευω ενδιαφέρον να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές, να γίνει ένας χώρος συνεργασίας, είναι συμφέρον και των δύο λαών

Δένδιας: 

Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη.


[There are no radio stations in the database]