Θάνατος βρέφους στη Θεσσαλονίκη: «Γιατί δεν ενημερωθήκαμε;» λέει η δικηγόρος της μητέρας

19 Φεβρουαρίου 2023

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ανακύψει μετά τον ξαφνικό θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, με τη μητέρα του να έχει διατυπώσει, κατά τις προηγούμενες ώρες, την απορία γιατί δεν ενημέρωθηκε έγκαιρα για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού.

Ειδικότερα, μείζον ζήτημα χαρακτηρίζει η δικηγόρος της μητέρας το γεγονός ότι από το βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν είχε ενημερωθεί για την εισαγωγή του κοριτσιού στο νοσοκομείο.

Ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι ιστολογικές εξετάσεις για να πέσει φως στα αίτια θανάτου του παιδιού, που άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», καθώς η ιατροδικαστική εξέταση δεν πρόσφερε ιδιαίτερα στοιχεία, η δικηγόρος της μητέρας ανοίγει μια νέα εστία προβληματισμού.

Η δικηγόρος Έφη Ορφανίδου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «στο κρίσιμο χρονικό σημείο που το παιδί παρουσίασε μια εξέχουσα παθολογική κατάσταση για να μεταχθεί σε νοσοκομείο, θα έπρεπε να ενημερωθεί η μητέρα ώστε να βρεθεί κοντά του και η ίδια να αξιολογήσει την κατάσταση, να δει τι θα μπορούσε να παρασχεθεί περαιτέρω. Δεν είχε ενημερωθεί η μητέρα ότι το παιδί μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο».

Η μητέρα, σύμφωνα με την δικηγόρο, είχε ενημερωθεί μόνο πριν μερικούς μήνες για μια άλλη νοσηλεία του παιδιού. Τότε της είχαν πει πως είχε μπει στο νοσοκομείο καθώς «έχει ένα θέμα με τη μύτη και το λαιμό και υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση, που θα χρειαστεί να δώσει τη συναίνεσή της. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που της είχαν πει ποτέ».

Όπως σημείωσε η δικηγόρος «εγώ δεν λέω ότι υπήρχε κάποιος δόλος, αλλά θεωρώ ότι αν από τη στιγμή που υπήρξε νοσηλεία για τόσο σοβαρή νόσο – όπως μου λέει για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση- θα δούμε και τα έγγραφα, επιφυλάσσομαι σε αυτό, έπρεπε να ενημερωθεί η μητέρα για τη σοβαρότητα της κατάστασης, για να μπορέσει στη συνέχεια να λάβει και αυτή τα αναγκαία μέτρα».

Σύμφωνα με την κυρία Ορφανίδου την περασμένη εβδομάδα που η μητέρα είχε επισκεφθεί το παιδί στο Ιδρυμα, ήταν πολύ καλά. «Και σε όλο το προγενέστερο χρονικό διάστημα, το παιδί ήταν πολύ καλά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα έθεσε μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διερευνηθούν. «Θα πρέπει να λάβουμε τον ιατρικό φάκελο του παιδιού και από τον Άγιο Στυλιανό και από το Ιπποκράτειο, γιατί μας είχαν πει ότι υπάρχει και μια άλλη νοσηλεία. Το ζήτημα είναι ότι η μητέρα δεν έχει ειδοποιηθεί προχθές, όταν εμφάνισε το παιδί αυτή τη συμπτωματολογία. Αυτό είναι και το μείζον ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι και στις επισκέψεις και σε όλα υπήρξε μια συνεργασία από πλευράς του Αγίου Στυλιανού και δεν μπορούμε αυτόματα να το αγνοήσουμε. Αλλά στο κρίσιμο χρονικό σημείο, που το παιδί παρουσίασε μια εξέχουσα παθολογική κατάσταση για να μεταχθεί σε νοσοκομείο, θεωρώ θα έπρεπε να ενημερωθεί η μητέρα»

Όπως συμπλήρωσε η κα Ορφανίδου «δεν είναι ζήτημα μόνο του ιδρύματος αλλά και του νοσοκομείου (Ιπποκράτειο).Το νοσοκομείο και αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ότι το παιδί μεταφέρεται σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και αφήνεται στη συνέχεια με αγωγή. Δεν ξέρω τι εξετάσεις διενεργήθηκαν εκεί, γιατί προφανώς ο θάνατος του που επήλθε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι τυχαίος. Δηλαδή αυτό δεν συνάδει με τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας».

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του κοριτσιού

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ζητήθηκε προκαταρκτική έρευνα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ και η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα τον θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η κατεπείγουσα έρευνα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα κληθούν να καταθέσουν γιατροί από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που εξέτασαν την Πέμπτη το παιδί και προσωπικό από τον δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανό». Επίσης, θα προσκομιστούν – μεταξύ άλλων – η ιατροδικαστική έκθεση, ο ιατρικός φάκελος και το ιστορικό νοσηλείας της ανήλικης.

«Είχε χρόνιο πρόβλημα ΩΡΛ», ανέφερε ο Λιακόπουλος

Συγκλονισμένος από τον θάνατο του κοριτσιού από την Νιγηρία που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος.

Όπως ανέφερε, «το παιδάκι ήταν 2,5 ετών και φιλοξενούνταν στη δομή. Παρά τις προσπάθειες τόσο του προσωπικού όσο και του ΕΚΑΒ που έφτασε άμεσα δεν κατέστη δυνατόν να το κρατήσουμε στη ζωή. Το παιδί αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα ΩΡΛ. Μόλις εχθές είχε διακομιστεί, κατόπιν εντολής του γιατρού του ιδρύματος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Τέθηκε σε αντιβιοτική και φαρμακευτική αγωγή την οποία και από εχθές ξεκινήσαμε, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε και τις πρωινές ώρες με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατόν το παιδί να κρατηθεί στη ζωή».

Για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε το κοριτσάκι, ο κ. Λιακόπουλος είπε «γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες για αυτά. Ακολουθούσαμε τις οδηγίες των γιατρών».

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου δήλωσε πως για το συμβάν θα διενεργηθεί ΕΔΕ. «Είμαστε σε επικοινωνία ως οφείλουμε με την μητέρα και την οικογένειά του παιδιού, γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως προβλέπεται. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού».

Ο κ. Λιακόπουλος σημείωσε, επιπλέον, ότι ο «Άγιος Στυλιανός» έχει μια ιστορία 110 ετών στην φροντίδα παιδιών.


[There are no radio stations in the database]