Βουλή: Υπερψηφίστηκε το Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία
17 Φεβρουαρίου 2023
Ψηφίστηκε από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία («ναι» από Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση, «παρών» από Κ.Κ.Ε. και ΜέΡΑ25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας) το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία».
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιούνται κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που στοχεύουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τις τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Στο πλαίσιο του ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου που αναπτύχθηκε με το αναπηρικό κίνημα, έγιναν δεκτές πολλές από τις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
Ειδικότερα, με το νέο νόμο:
- Επεκτείνεται η γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς της ζωής, κάτι που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
- Απαλείφονται υποτιμητικές και στερεοτυπικές εκφράσεις για τα άτομα με αναπηρία σε βασικά νομοθετήματα και εναρμονίζεται η σχετική ορολογία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.
- Ενισχύεται η άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δικαιοσύνη:
Τόσο με τον ορισμό -σε κάθε δικαστήριο ή εισαγγελία της χώρας- υπευθύνου για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους, με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους.
Όσο και με την επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας ανέφερε τα εξής:
«Στερεοτυπικές για τα άτομα με αναπηρία εκφράσεις δεν έχουν καμία θέση στα βασικά νομοθετήματα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου. Η απαλοιφή τους είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού που δικαιούνται και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους τους τομείς της ζωής, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και ανοίγουμε έναν ακόμα δρόμο για την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
Με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε:
«Σε συνέχεια μίας σειράς οριζόντιων πρωτοβουλιών για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού και της υλοποίησης κομβικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη δικαιοσύνη και την προώθηση της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο υλοποιούνται διαχρονικά αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, με σημαντικότερο εξ’ αυτών την επέκταση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους τους τομείς της ζωής.
Συνεχίζουμε να οικοδομούμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τα άτομα με αναπηρία, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους».