Το «ευχαριστώ» του Καλίν στον Μητσοτάκη

10 Φεβρουαρίου 2023

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, μέσω ανάρτησής στο Twitter ευχαρίστησε την Ελλάδα και προσωπικά του πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που παρέχει η χώρας μας στην Τουρκία, μετά τους φονικούς σεισμούς.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Συγκεκριμένα απαντώντας στο μήνυμα στο Twitter του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφραζε – χρησιμοποιώντας την Τουρκική γλώσσα – την οδύνη αλλά και τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας, ο Ιμπραήμ Καλίν απάντησε σήμερα «Κύριε πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας».
kalins

Στην ανάρτησή του στα τουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη βοήθεια στην Τουρκία

Πριν από αρκετά χρόνια, η «Διπλωματία των Σεισμών» χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέσο, ώστε Ελλάδα και Τουρκία που έμπαιναν αμφότερες σε μια νέα εποχή να κάνουν ένα βήμα πιο μακριά από τη διακεκαυμένη ζώνη στο Αιγαίο που είχε δημιουργηθεί μετά τα Ίμια. Κάτι παραπάνω από 20 χρόνια μετά, η «Διπλωματία των Σεισμών» είναι κενό γράμμα, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να κάνει λόγο για αναβίωση ενός κενού δόγματος, πλην όμως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς προσπάθειες για να παρασχεθεί βοήθεια στη σεισμόπληκτη και σοκαρισμένη γείτονα χώρα. Το ίδιο κάνει και διμερώς.

Αυτό αποδεικνύεται από την ανταπόκριση των Τούρκων στις κινήσεις αλληλεγγύης της χώρας μας. Δεν είναι μόνο οι δημόσιες εκδηλώσεις των πολιτών ή και των ΜΜΕ που μέχρι πριν από μερικές μέρες διαγκωνίζονταν για το ποιο θα προβάλλει την ισχυρότερη εθνικιστική κορώνα. Είναι η στάση των ίδιων των Τούρκων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το πόσο θερμό ήταν το τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες νωρίς το πρωί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο ίδιος συνόδευσε την πρώτη ελληνική πτήση με είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό στα Άδανα. Συνολικά, οχτώ τέτοιες πτήσεις έγιναν χθες, μεταφέροντας δεκάδες τόνους υλικού πρώτης ανάγκης στη γείτονα.

«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν εξαιτίας της φρικτής αυτής καταστροφής», διεμήνυσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δώσει εντολή πλήρους κινητοποίησης σε όλον τον κρατικό μηχανισμό για συνδρομή στην Τουρκία. Ο ίδιος, δε, ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές και μιας Συνόδου Δωρητών για την Τουρκία και τη Σύρια που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Για τον πρωθυπουργό, ο σεισμός που έβαλε τα ελληνοτουρκικά σε δεύτερη μοίρα και άμβλυνε εκ των πραγμάτων τις εντάσεις στο πεδίο, είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί και στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα θέλει επί της ουσίας εξομάλυνση των σχέσεων με την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παροχή βοήθειας είναι ένα πολιτικό εργαλείο. Αντιθέτως, Έλληνες και Τούρκοι μοιράζονται κοινά βιώματα, μιας και αμφότερες χώρες βρίσκονται σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή. Συνεπώς, η κυβέρνηση αφουγκράζεται και το κύμα συμπαράστασης που έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αντανακλάται και στις κατά κύματα προσφορές των πολιτών. Σε τέτοιο βαθμό που ανατέθηκε στον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη να συντονίσει τη βοήθεια που συγκεντρώνεται και θα πρέπει να κατευθυνθεί στην Τουρκία.


[There are no radio stations in the database]