Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο μετά τον σεισμό στην Τουρκία»

9 Φεβρουαρίου 2023

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο σεισμός στην Τουρκία που χτύπησε με 7,8 Ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας και τη βόρεια Συρία «μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Χαρακτηριστικά, ο κύριος Παπαδόπουλος μιλώντας στον Ant1 είπε ότι «αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία, μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στην Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα ισχυροί σεισμοί, αντίστοιχοι αυτών που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και την Συρία.

«Είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στην θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διήγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας»

Στο πλαίσιο αυτό ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στην θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διήγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας. Δημοσιεύσεις επιστημονικές απέδειξαν ότι ο σεισμός της Πάρνηθας προκλήθηκε από τον σεισμό στην θάλασσα του Μαρμαρά».

«Σεισμοί εντάσεως 6,5 και 7 Ρίχτερ στην περιοχή μας, είναι μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν», κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάλυσή του για τον σεισμό στην Τουρκία που έχει προκαλέσει χιλίαδες νεκρούς.

Η ανησυχητική εκτίμηση Συνολάκη

Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανησυχητική απάντηση που έδωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας

Αφού σημείωσε ότι τέτοιοι μεγασεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, ο καθηγητής Συνολάκης είπε στο MEGA:

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».


[There are no radio stations in the database]