Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κυβερνήσεις ολοκληρώνουν τον θεσμικό κύκλο, ο λαός ψηφίζει αντιπροσώπους, όχι απεργούς»

7 Φεβρουαρίου 2023

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημεία της δευτερολογίας

Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό να επισκευάσει, όχι να κατασκευάσει στα ναυπηγεία του. Αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε.

Έχω υποχρέωση να θωρακίσω την άμυνα της χώρας και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι αναμφίβολα η άμυνα της χώρας είναι ισχυρότερη. Εσείς δεν ήσασταν μέρος της προσπάθειας ήσασταν εθνική μειοψηφία.

Η Ελλάδα έχει αγοράσει Rafale, προχωρά η αναβάθμιση των Viper, έχουμε ήδη εκφράσει την διάθεσή μας να παραλάβουμε F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028

Εμείς ψηφίσαμε σωστά την αναβάθμιση των Viper, εσείς δεν ψηφίσατε όταν ήρθε η σειρά σας

Τα Rafale πετούν ήδη υπερήφανα πάνω από τον ελληνικό ουρανό

Το είπε και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η άμυνα δεν ήταν αυτοσκοπός

Τον λόγο κ. Τσίπρα σας τον έγραψε ο κ. Καμμένος

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στη δημοκρατική ομαλότητα και να αλλάξει την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους και όχι απεργούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, επίσης, νέο μισθολόγιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου του 2024 υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του ένστολου προσωπικού.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την οδύνη του «για τα πολλά θπύματα των ισχυρότατων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την Τουρκία. Και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό και θέσαμε τις ελληνικές δυνάμεις στην διάθεση. Ηδη ένα c130 με μονάδα ΕΜΑΚ προσγειώθηκε και επιχειρεί όμως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης σε Τουρκία και Συρία».

«Κάθε τέτοια φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να στηρίξουμε δομές Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία έχει αποκτήσει ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή, δε, τη συζήτηση για τα επιδόματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μας βαραίνει η απώλεια δύο πιλότων μας, του υποσμηναγού Τουρούτσικα και του σμηναγού Τσιτλακίδη. Και οι δύο τιμητικά αντιπτέραρχοι της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα. Τους αποχαιρετήσαμε όλοι με ενότητα και το σύνολο των ελλήνων ενωθήκαμε σε ένα περήφανο πένθος που διέτρεξε από άκρη σε άκρη την χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, μάλιστα, ότι «θα ήταν σημαντικό αν το ίδιο πνεύμα σύμπνοιας διέτρεχε και την σημερινή συνεδρίαση» κάνοντας λόγο για «δύο ρυθμίσεις που υπερβαίνουν κομματικές γραμμές:

Η πρώτη ρυθμίζει πολύ σημαντικές εκκρεμότητες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δεύτερη που θα συζητηθεί πιο αναλυτικά αύριο θωρακίζει την δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες που έχουν χαρακτήρα εθνικό και διαχρονική σημασία».

Το νομοσχέδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ειδικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «απαντά σε μια ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού» και εξήγησε ότι εστιάζει σε πέντε βασικά σημεία:

  • Συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας σε στρατό ξηράς και πολεμική αεροπορία για κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για υπηρετούντες και οικογένειά τους καλύπτοντας την φαρμακευτική δαπάνη και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
  • Μετοχικό ταμείο στρατού ώστε να παίρνουν μερίσματα
  • Καταργούνται οι μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 για δικαιούχους του Ταμείου. Το ΝΙΜΙΤΣ θα δέχεται και εν ενεργεία ένστολους ΕΔ και αστυνομία
  • Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.
  • Από τις συντάξεις απόστρατων και πολιτικού προσωπικού καταργείται η παρακράτηση υπερ στρατιωτικών ένστολων.
  • Οι απόφοιτοι του εμπορικού ναυτικού θα κάνουν θητεία στο πολεμικό ναυτικό.

Προανήγγειλε, δε, ότι σύντομα θα υπάρξει πρόσθετη παρέμβαση για τους ΕΠΟΠ: «Όσα σας ανέφερα μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά. Φανερώνουν όμως ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και αντιφάσεις. Οι διορθώσεις καθρεφτίζουν απ την άλλη την διάθεση της κυβέρνησης για συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οι ενέργειες που έχουν γίνει

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τη θωράκιση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «που πράγματι βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Εδώ και μήνες θεσπίστηκε αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση. Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία για αφορολόγητα καταδυτικά επιδόματα. Την ίδια περίοδο υπήρξαν σημαντικες οργανωτικές αλλαγές που έφεραν μισθολογικές αυξήσεις όπως η διευθέτηση της εξέλιξης στρατιωτικών».

«Απέχουμε όμως αρκετά από το να είμασδτε εκεί που θέλουμε. Όμως θα επιμείνω ότι εν μέσω των πολλών κρίσεων της διεθνούς ακρίβειας κάνουμε αυτά που μπορούμε και επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αναγνωρίζουν πρώτοι όσοι φορούν εθνόσημο. Οσο η εθνική οικονομία θα μεγεθύνεται τοσο και η ανταμοιβή θα επεκτείνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτεροι οι μισθοί για Δημόσιο και από 1.12024 και ειδικό μισθολόγιο για Ένοπλες Δυνάμεις».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηψοφορίες στη Βουλή λέγοντας ότι «και σήμερα όπως καταλαβαίνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τις διατάξειςγια την εξέλιξη των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός και αν σήμερα ήρθατε να αναθεωρήσετε γιατί αν επιμείνετε θα είναι πρωτοφανής η απόφασή σας, να αντιτάξετε το παράλογο στον διάλογο».

«Τι κάνετε; Αρνείστε να τοποθετηθείτε με την ψήφο σας για ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τους μισθούς στις Ένοπλες Δυνάμεις και αύριυο για άλλα ζητήματα όπως οι επικουρικές των συνταξιούχων. Είναι επιλογή που δεν προσβάλει μόνο τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα αλλά πρωτίστως εκείνουν που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε».

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Υποτίθεται ότι διεκδικείτε την ψήφο του λαού για να μπείτε στη Βουλή και παράλληλα λέτε ότι αποχωρείτε από την Βουλή. Αυτό που κάνετε δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι σας. Ή μηπως σηματοδοτεί πρόωρη παραδοχή ήττας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι απλά απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι προοίμιο εκτροπής. Η Βουλή είναι χώρος αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων. Σκέφτεστε ότι με τέτοιες ακέραιες συμνπεριφορες δίνετε τροδφή στα πιο ακραία στοιχεία. Αυτές είναι οέθριες επιλογές που η κοινωνία τις βίωσε και δεν θέλει να τις ξαναζήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Βέβαια είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ρίξει την χώρα στον βούρκο. Πράγματι κάποιοι δεν διδάσκονται από την ζωή και παραμένουν αδιόρθωτοι. Απαξ Τσίπρας για πάντα Τσίπρας. Αυτός που το είπε μάλλον δίκαιο είχε όταν ακούω δηλώσεις στελεχών σας για «πραγματική νομιμότητα». Όταν ακούω απειλές από τον Σπίρζτη ότι την δεύτερη φορά θα είναι με το καλό ή με το άγριο. Ή τις αθλιότητες της Κουμουνδούρου περι του δήθεν εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του» συνέχισε ο πρωθυπουργός την δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Κοιτάξτε θα σας καλέσω για μια ακόμα φορά να επανέλθετε στο ρόλο σας και την Δημοκρατική ομαλότητα. Να επιλέξετε αντιπαράθεση με θέσεις και όχι φωνές. Αντί να τάξετε πάντα στους πάντες να θυμηθείτε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες και να προσγειωθείτε στην αληθινή ζωή. Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος διαλέξτε τουλάχιστον άλλη εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ»

Η ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ανέφερε ότι «σήμερα η Ελλάδα παρά τις διαδοχικές δυσκολίες προχωρά μπροστά και στοχεύει ψηλά. Χωρίς να λείπουν λάθη η πολιτεία ξεπερνά αντιξοότητες και παλεύει για το καλύτερο» επικεντρώθηκε στη ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη» εξηγώντας ότι «στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

«Το έγκυρο περιοδικό Economist μας κατατάσσει στην σχετική λίστα στην 25η θέση από την 34η που μας την αφήσατε εσείς. Εκτός αν θεωρείτε ότι το Economist είναι “πετσωμένο”» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στην κατεύθυνση της βελτίωσης και προστασίας της Δημοκρατίας από αυτούς που είναι ταγμένοι να την υπονομεύουν υπηρετεί και η διάταξη – τροπολογία για την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και από πρόσωπα που εμφανίζονται με μανδύα πολιτικών κομμάτων. Διάταξη που ισχύει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και αποσκοπεί στην περιφρούρηση της συνταγματικής τάξης και όχι στον εξοβελισμό ιδεολογιών».

«Επιτάσσει το Σύνταγμά μας την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και αυτή ακριβώς τη δημοκρατική λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς. Να καταχρώνται τις δημοκρατικές ελευθερίες για να τις αποστερούν από άλλους. Η κυβέρνηση κατάθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει τουλάχιστον 3 μήνες τώρα για την εξασφάλιση της μέγιστης συναίνεσης και αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτό και είμαστε ανοικτοί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις».

«Πρέπει η διάταξη αυτή να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί στην αίθουσα τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι με την νέα ρύθμιση «για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδιασμός θα πρέπει:

  • Το Κόμμα αν έχει ιδρυθεί νόμιμα
  • Τα μέλη και η πραγματική ηγεσία να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα
  • Η οργάνωση και δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία δημοκρατικού πολιτεύματος

«Αρμόδια να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι ο Άρειος Πάγος – Δικαιοσύνη. Η διάταξη που προτείνουμε στηρίζεται σε άλλη διάταξη που ψηφίστηκε το 2021 κα με ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευση για αποκλεισμό φορέων που έχουν στην κορυφή τους καταδικασθέντες τώρα καλύπτουμε και τις περιπτώσεις που τοποθετούν αχυρανθρώπους στην ηγεσία ενώ τα νήματα τα κινούν άλλοι. Αλλιώς η δημοκρατία θα βρισκόταν μπροστά σε εφιαλτικό παράδοξο. Να προσφέρει σε ένα εγκληματία να συνεχίζει να παρανομεί μέσω αχυρανθρώπου και μάλιστα να χρηματοδοτείται από το κράτος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η ψήφιση αυτής της διάταξης συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας. Η καθολική αποδοχή της διάταξης θα έστελνε ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Ολοι έχουμε τις διαφωνίες μας αλλά με επιχειρήματα και διάλογο και όχι με μαχαίρια».

Το δίλημμα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη ή κυβέρνηση Τσίπρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αν και πολλοί το αμφισβητούσαν πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου. Το αμήν θα το κρίνουν οι πολίτες γι αυτό αφήστε τις ειρωνίες στην άκρη. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκαμε στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα μπροούσα να το κάνω. Δεν το έκανα διότι επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν το συνταγματικό τους κύκλο και είμαι συνεπής σε όσα έλεγα. Καταφέραμε και μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες. Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή οικονομικά. Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή την μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το 2019. Είμαστε στην θέση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι όσα υποσχεθήκαμε τα υλοποιήσαμε. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μας δίνει πρόσθετη αξιοπιστία να μπορούμε τους επόμενους μήνες να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά και πειθώ για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Αν ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη».

«Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δύο τετραετίες και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Τουλάχιστον εμείς έχουμε όραμα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει. Οι Ελληνες θα μπορούν να κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις στο μεταναστευτικό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιοι μετατρέπουν τις δυσκολίες σε νέες στόχους χωρίς ψέματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσίπρα προς την παράταξη που απεκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την χώρα στην ΕΕ και την κράτησε στην Ευρώπη όταν εσείς πειραματιζόσασταν. Το δίλημμα είναι άλλο: είναι εκείνο που υπάρχει στην μνήμη και σκέψη του πολίτη, προχωρούμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε τελικά κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Τσίπρα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε κυβέρνηση ΝΔ; Θα σας καλέσω τελειώνοντας κ. Τσίπρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας να γυρίσετε στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων ώστε να κριθούμε και εκεί ενώπιον των πολιτών. Είναι καιρός να εγκαταλείψετε τις εμπρηστική ρητορική τις έωλες καταγγελίες και να σκεφτείτε ότι είμαστε αντίπαλοι όχι εχθροί. Η κοινωνία ζητά θέσεις και όχι κραυγές. Οι πολίτες ζητούν θέσεις και όχι ψέματα. Εϊναι δική σας επιλογή αν θα μείνετε στο περιθυώριο. Εμείς στοχεύουμε ψηξλά και προχωρούμε μπροστά».


[There are no radio stations in the database]