Το αμφισβητούμενο σνακ που ωφελεί καρδιά, έντερο και βάρος – Θα το δοκιμάσετε;
30 Ιανουαρίου 2023
Πώς θα αντιδρούσατε στην ιδέα να καταναλώσετε ένα πιάτο με έντομα; Θα σας φαινόταν δελεαστική ή αποκρουστική η ιδέα ενός σνακ με ακρίδες ή τα τσιπς γρύλων;
Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου θα σπεύσουν να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην ιδέα να δοκιμάσουν ένα τέτοιο φαγητό. Ίσως, όμως, αναθεωρήσουν όταν μάθουν τα πολλά και σημαντικά οφέλη που κρύβει η κατανάλωση εντόμων για την υγεία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση εντόμων μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, τον περιορισμό της χοληστερόλης, αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Παράλληλα, σχετική έρευνα ανέδειξε και άλλα πιθανά οφέλη, όπως ενίσχυση της υγείας του εντέρου, μείωση της συστηματικής φλεγμονής, αλλά και αυξήσεις στις συγκεντρώσεις των αμινοξέων στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Oberta της Καταλονίας υποστηρίζουν ότι τα εδώδιμα έντομα αποτελούν μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, ενώ έχουν σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το βοδινό κρέας.
Είναι γνωστό ότι για τη Δύση η κατανάλωση εντόμων εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ταμπού, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για χώρες της Ανατολής, σε πολλές από τις οποίες αποτελεί μέρος της πολιτιστικής παράδοσης. Πολλοί ίσως ισχυριστούν ότι η κατανάλωση ενός εντόμου, που προηγουμένως περπατούσε σε βρώμικο έδαφος δεν ακούγεται μια δελεαστική ιδέα. Κι όμως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, ιδιότητα την οποία οφείλει πιθανώς στην υψηλή περιεκτικότητα των εντόμων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Oberta συμμετείχαν 1.034 άνθρωποι, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους σχετικά με την κατανάλωση εντόμων. Περισσότεροι από το 86% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να φάνε έντομο, ενώ μόνο ένα 13% είπε ότι έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κύριο αντικίνητρο για τους ανθρώπους είναι η αίσθηση της αηδίας που νιώθουν στη σκέψη να τολμήσουν ένα τέτοιο γεύμα. Ένα 9% δήλωσε, επιπλέον, ότι ανησυχεί για το πόσο ασφαλής για την υγεία είναι μια τέτοια επιλογή. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τα έντομα στη διατροφή τους, οι περισσότεροι απέρριψαν αυτόματα την ιδέα. Μόνο ένα 16% απάντησε ότι θα σκεφτόταν αυτό το ενδεχόμενο.
Παρά τις έντονα αρνητικές αντιδράσεις, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά οι άνθρωποι θα είναι πιο δεκτικοί στην ιδέα της κατανάλωσης εντόμων. Σε άλλη μελέτη, το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μια πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα οφέλη της κατανάλωσης εντόμων μπορεί να λειτουργούσε ενθαρρυντικά.
Ένας βασικός σκόπελος στην προώθηση της κατανάλωσης εντόμων είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα σχετικά γεύματα. Επτά στους δέκα δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να καταναλώσουν ένα τέτοιο πιάτο εάν δεν διακρινόταν τόσο ξεκάθαρα η μορφή του εντόμου. Ως πιο δημοφιλείς τρόποι κατανάλωσης των εντόμων αναδείχθηκαν οι αναμείξεις τους με υλικά, όπως το αλεύρι, τα μπισκότα και οι μπάρες.
Έτσι, τα ευρήματα δίνουν σαφείς πληροφορίες στους ερευνητές σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα έπρεπε να αλλάξουν, ώστε τα γεύματα εντόμων να γίνουν πιο θελκτικά στους καταναλωτές. Άλλωστε, η ιδιότητά τους ως βιώσιμη πηγή τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν κόσμο όπου το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς και οι διαθέσιμες πηγές πρωτεΐνης καταναλώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση εντόμων έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: Βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας παράλληλα την παγκόσμια πείνα. Τέλος, το σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του είδους τροφής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αντικατάσταση του βοδινού κρέατος με εδώδιμα έντομα θα περιόριζε τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 95% και την κατανάλωση ενέργειας κατά 62%, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις.