Ο Ερντογάν «βραχυκύκλωσε» την ένταξη των Σουηδών στο ΝΑΤΟ – Θα περιμένουν τις τουρκικές εκλογές

29 Ιανουαρίου 2023

Τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, θα περιμένει η Σουηδία για να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών με την Τουρκία.

Αυτό επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, που επισήμανε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.

Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Ο Μπίλστρομ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ίδιος και το επιτελείο του συναντήθηκε με τους πρεσβευτές όλων των ισλαμικών χωρών στη Σουηδία, ενώ και οι σουηδικές πρεσβείες σε ισλαμικές χώρες έχουν διάλογο με τις εκεί κυβερνήσεις.

Κατά τον Σουηδό υπουργό, η χώρα του είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση όλων των σημείων που αφορούν τη συμφωνία με την Τουρκία και άρα η έγκριση από την τουρκική Βουλή δεν θα πρέπει να απέχει.

Αφορμή για το «πάγωμα» των συνομιλιών ήταν η προκλητική ενέργεια του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν να κάψει το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, το περασμένο Σάββατο, αλλά και ένα περιστατικό με το κρεμασμένο ανάποδα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.

Ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Εν τω μεταξύ, Σουηδοί πολιτικοί της Ακροδεξιάς επιμένουν να κρατούν ψηλά τους τόνους.

Τη σκυτάλη των -λεκτικών, για την ώρα- προκλήσεων πήρε ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες». Ο Ρίτσαρντ Γιόμσχοφ φρόντισε δήλωσε ότι «η απάντηση στον θυμό της Τουρκίας θα πρέπει να είναι το κάψιμο άλλων 100 αντίτυπων του Κορανίου». Όπως πρόσθεσε, «η ελευθερία της έκφρασης είναι πιο σημαντική από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας να προειδοποιήσει το Σάββατο τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αίτημα χρειάζεται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. Εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία, όλες οι άλλες χώρες έχουν εγκρίνει κοινοβουλευτικά την ένταξη.


[There are no radio stations in the database]