Η Lamborghini συνεχίζει με τον θρυλικό V12

26 Ιανουαρίου 2023

Ένα από τα ιερά τοτέμ της αυτοκίνησης είναι και ο V12 της Lamborghini, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 6 δεκαετίες εκρηκτικών επιδόσεων και υγρών ονειρώξεων σε όλο τον πλανήτη.

Μεταξύ αυτών και της θρυλικής Miura αν και στην περίπτωσή της ήταν στραμμένος κατά 90 μοίρες και είχε τοποθετηθεί κατά τον διαμήκη άξονα. Στην Countach στράφηκε άλλες 90 μοίρες για καλύτερη κατανομή του βάρους.

Το 1993 εξελίχθηκε για να να μπορεί να δεχθεί και την τετρακίνηση, ενώ μία έκδοση 7,2 λίτρων δημιουργήθηκε για αγωνιστική χρήση σε σκάφη αλλά και στην απίστευτη LM002 με απόδοση που έφθανε τα 700 άλογα.



Για την Murcielago ο κυβισμός πήγε στα 6,5 λίτρα, και την ίδια εποχή η εταιρία αποφάσισε να κάνει μία σοβαρή “δίαιτα” κατεβάζοντας το βάρος του V12. Για την Aventador ο θρυλικός αρχικός κινητήρας γνώρισε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση, με την απόδοση να ξεκινά από τους 700 ίππους και θα φθάνει στους 850 στην αποκλειστικά για πίστα έκδοση Essenza.

H νέα γενιά της Aventador θα παρουσιαστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει έναν εντελώς νέο V12. Οι πληροφορίες θέλουν την Aventador της νέας εποχής να είναι plug-in υβριδική, με έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και την ισχύ να ξεπερνά συνδυαστικά τους 1.000 ίππους.


Στόχος πάντως θα είναι η αναπόφευκτη υβριδική διάσταση να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο αρχικό πνεύμα ενός αυτοκινήτου με τις ρίζες και τις καταβολές του V12 που έχει γράψει παγκόσμια ιστορία.


[There are no radio stations in the database]