Εκδικάστηκε υπόθεση trafficking – Πώς δρούσε το κύκλωμα, οι «μαντάμ» και οι τελετές βουντού

25 Ιανουαρίου 2023

Εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου η ιστορία της 17χρονης Precious, μίας κοπέλας από μία φτωχική πόλη της Νιγηρίας, η οποία είχε πέσει θύμα trafficking και το κύκλωμα εκπόρνευσης την εξέδιδε για σχεδόν 7 χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η υπόθεση της Precious είναι συγκλονιστική καθώς αποτυπώνει τις ιστορίες χιλιάδων κοριτσιών που στο δρόμο για μία καλύτερη ζωή πέφτουν θύματα trafficking οργανωμένων δικτύων.

Οι αποκαλούμενες «μαντάμ» με παγανιστικές τελετές ορίζουν τις ζωές τους και τις σπρώχνουν στα κυκλώματα εκπόρνευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Cretalive, την υπόθεση άρχισε να διερευνά προ ετών η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ, στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το κορίτσι, αρνούμενο να συνεχίσει αυτή τη ζωή, προσέφυγε στην οργάνωση «Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες». Η έρευνα έφθασε μέχρι το Ηράκλειο αφού, όπως προέκυψε, ήταν ο πρώτος σταθμός της «εκδιδόμενης ζωής» στη γη της …επαγγελίας, δηλαδή στην Ευρώπη.

Οι «μαντάμ» και το βουντού

Υπό την καθοδήγηση και τις εντολές μίας άλλης Νιγηριανής, της «μαντάμ Shira», η ανήλικη υποχρεώθηκε αρχικώς να εργαστεί σε μπαρ της πόλης του Ηρακλείου, ιδιοκτησίας 60χρονης σήμερα Ελληνίδας.

Η Precious, όπως υποστηρίζεται, αναγκάστηκε να παραδώσει τα έγγραφα και το κινητό της στη Νιγηριανή, η οποία της «έσκασε» το παραμύθι: θα εκδιδόταν για να την ξεπληρώσει. Και όταν η κοπέλα αντέδρασε, η «μαντάμ» φρόντισε με ιδιαίτερη σκληρότητα να κάμψει την αντίσταση της, απειλώντας την ακόμα και με βουντού.

Μάλιστα, πριν αναχωρήσει η 17χρονη από την πόλη της, η «μαντάμ» που ανέλαβε να τη βοηθήσει, τη δέσμευσε με παγανιστική τελετή.

Χρόνια τώρα έχει γίνει γνωστό ότι στις χώρες του Νίγηρα, και κυρίως στη Νιγηρία όπου η φτώχεια θερίζει τους πληθυσμούς, τα κυκλώματα προσελκύουν κοπέλες για να τις προωθήσουν στην Ευρώπη, τις οποίες «τυλίγουν» με μάγια. Προτού αναχωρήσουν, τις υποχρεώνουν να συμμετάσχουν σε ιεροτελεστίες και έτσι τις καθιστούν υποχείρια τους.

Αφαντη η «μαντάμ Shira»

Η βασική κατηγορούμενη, η «μαντάμ Shira», δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί.

Στο εδώλιο κάθισε μόνο η 60χρονη ιδιοκτήτρια του μπαρ στο Ηράκλειο, η οποία αρνήθηκε με σθένος τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Για την κατηγορία της μαστροπείας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8000 ευρώ εντός ενός μηνός.


[There are no radio stations in the database]