Ολλανδία: Θέλει να απαγορεύσει την κατοχή ζώων συντροφιάς με γενετικές μεταλλάξεις που τα καθιστούν… χαριτωμένα

21 Ιανουαρίου 2023

Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει την κατοχή ζώων συντροφιάς που φέρουν γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες τους δίνουν «χαριτωμένη» εμφάνιση αλλά μπορεί να είναι οδυνηρές για τα ίδια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα σκυλιά με πλακουτσωτή μύτη.

«Όταν επιλέγουν ένα ζώο συντροφιάς, συχνά οι άνθρωποι προτιμούν χαρακτηριστικά που τα θεωρούν χαριτωμένα, όπως σκυλιά με κοντή μουσούδα ή γάτες με πεσμένα αυτιά», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας. Όμως «υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτές οι γάτες υποφέρουν διαρκώς από την έλλειψη του χόνδρου που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο», πρόσθεσε.

Οι γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα ή αρθρίτιδα στα ζώα. «Οι ιδιοκτήτες τους έχουν τις καλύτερες προθέσεις, όμως συχνά αγνοούν τη σκοτεινή πλευρά», ότι δηλαδή τα ζώα υποφέρουν από αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, συνεχίζει το υπουργείο, εξηγώντας ότι «οι σκύλοι με πολύ κοντή μουσούδα είναι διαρκώς λαχανιασμένοι». Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτό συμβαίνει για παράδειγμα με τα γαλλικά και τα αγγλικά μπουλντόγκ.

«Τα σκυλιά που έχουν αφύσικο κρανίο μπορεί να υποφέρουν συνεχώς από πονοκεφάλους», ανέφερε σε μια επιστολή του προς το κοινοβούλιο ο υπουργός Γεωργίας Πιέτ Αντέμα. «Κάνουμε άθλια τη ζωή αθώων ζώων, επειδή νομίζουμε ότι είναι ωραία και χαριτωμένα», συνόψισε, αποκαλύπτοντας ότι η Ολλανδία θα κάνει «το μεγάλο βήμα» και θα αποφασίσει ότι «κανένα ζώο συντροφιάς δεν πρέπει να υποφέρει λόγω της εμφάνισής του».

Προς το παρόν δεν έχει συνταχθεί η λίστα των ζώων των οποίων θα απαγορευτεί η κατοχή. Εξετάζεται ακόμη ο κατάλογος των σωματικών χαρακτηριστικών που είναι δυνατόν να αποδειχθεί αντικειμενικά ότι είναι οδυνηρά για τα ζώα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Στην Ολλανδία απαγορεύεται ήδη από το 2014 η εκτροφή ζώων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της σωματικής διάπλασής τους. Από το 2019 έχουν τεθεί και κάποιοι κανόνες σχετικά με την εκτροφή σκύλων με κοντή μουσούδα, ωστόσο συνεχίζεται πάντα το παράνομο εμπόριο αυτών των ζώων.

Ο Αντέμα θέλει να απαγορευτεί η κατοχή αυτών των ζώων αλλά και η χρησιμοποίηση της εικόνας τους σε διαφημίσεις ή ακόμη και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Εφόσον τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, όσοι έχουν ήδη τέτοια ζώα θα επιτραπεί να τα κρατήσουν μέχρι τον θάνατό τους.


[There are no radio stations in the database]