Εμμονή Τσαβούσογλου με Μενέντεζ – «Να μην σκύψει το κεφάλι η αμερικανική διοίκηση στο Κογκρέσο»

19 Ιανουαρίου 2023

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε πολλές φορές στην στάση του γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντζεζ, στις δηλώσεις του, επιστρέφοντας στην Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, όπου χθες το βράδυ είχε κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου προκύπτει εκνευρισμός και απογοήτευση, γεγονός που ερμηνεύεται ως ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφυγε από την αμερικανική πρωτεύουσα με άδεια χέρια για το θέμα των F-16 που «καίει» τον Ερντογάν όσο μάλιστα πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου ανέφερε για τα F-16 πως «δεν μας έδωσαν κάποια ημερομηνία, νομίζω η διαδικασία θα λειτουργήσει μέσα στα δικά τους πλαίσια και διαδικασίες. Σημερα δεν μας έδωσαν ημερομηνία για την επίσημη ανακοίνωση».

Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν μας είπαν επίσης πως ‘θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική για τον Μενέντεζ’. Η αλήθεια είναι πως κι εμείς δεν τους ρωτήσαμε πώς θα περάσετε τα εμπόδια του Μενέντεζ. Είναι γνωστό πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και η διοίκηση. Οι νόμοι των ΗΠΑ και το Σύνταγμα έχουν ξεκάθαρους όρους και τρόπους για το πώς η διοίκηση μπορεί να απαντήσει στο Κογκρέσο, με ποια βήματα μπορεί να απαντήσει στη στάση του Κογκρέσου».

Και συνέχισε: «Mε την παρεμπόδιση ενός ατόμου ή κάποιων ατόμων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να αχρηστέψει μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των δυο συμμάχων. Δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Δεν μας είπαν πως ‘θα κάνουμε αυτό αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό ή το άλλο. Κι εμείς δεν ρωτήσαμε ειδικά ‘τι θα κάνετε με τον Μενέντεζ, αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό’. Μόνο είπαμε πως αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί παρά τις δηλώσεις που κάνει ο Μενέντεζ και να λύσουμε το πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα κάνοντας για ακόμη μια φορά αναφορά στις δηλώσεις του Μπομπ Μενέντεζ.

«Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία. Εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».


[There are no radio stations in the database]