Αντρέα Ενρία: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM – Συναντήσεις με τραπεζίτες, Στουρνάρα και Σταϊκούρα

19 Ιανουαρίου 2023

Δυόμιση χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του, ο πρόεδρος του SSM, Αντρέα Ενρία, θα βρίσκεται σήμερα (Πέμπτη 19 Ιανουαρίου) στην Αθήνα σε μια κομβική περίοδο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κατά την οποία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πετύχει μονοψήφιους δείκτες NPEs καταγράφοντας ταυτόχρονα κέρδη-ρεκόρ.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνονται συζητήσεις τόσο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, η επίσκεψη του κ. Ενρία στην Αθήνα συμπίπτει με τη διενέργεια ενός ακόμη πανευρωπαϊκού Stress Test, τους όρους και τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ σε εργχώριο επίπεδο εξελίξεις υπάρχουν και στην Τράπεζα Αττικής έπειτα από την αποστολή επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τη Thrinvest Holdings.

Σε κάθε περίπτωση, ο SSM θα ασχοληθεί με θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αναμένονται επίσης συζητήσεις με τις συστημικές τράπεζες για τα stress tests, τα οποία θα τρέξουν φέτος και για τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ μακρύς είναι ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής τους βαθμίδας.

Αναφορικά λοιπόν με τη σημερινή επίσκεψη του κ. Αντρέα Ενρία, τα στοιχεία τα οποία θα επεξεργαστεί ο επικεφαλής του SSM έχουν να κάνουν με τα παρακάτω:

Κέρδη τραπεζών

Η διανομή κερδών του τραπεζικού τομέα στους μετόχους του, μια πρακτική δεκαετιών, που σταμάτησε στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της συνεπούς ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

Μερίσματα

Τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική Τράπεζα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή του να διανείμουν μέρισμα για το οικονομικό έτος 2022, στον απόηχο των υψηλών δεικτών κερδοφορίας που εμφανίζουν. Ο Επόπτης, ωστόσο, εμφανίζεται διστακτικός προτάσσοντας την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών έναντι της ανταμοιβής των μετόχων, εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας.

Σημειώνεται ότι το μέρισμα αναμένεται να αποτελέσει το κυρίως μενού των θεμάτων που θα αναλύσουν στον χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκπρόσωποι της εγχώριας τραπεζικής σκηνής, υποδεχόμενοι τον επικεφαλής του SSM.

Κόκκινα δάνεια

Τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων αναμένεται να κρούσει ο Ενρία εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, τα οποία οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και σε μεγάλες δυσκολίες τις επιχειρήσεις.

«Οι υποκείμενοι κίνδυνοι υποδεικνύουν ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών τους επόμενους μήνες» δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρότι οι τραπεζικές διοικήσεις εμφανίζονται καθησυχαστικές προς το παρόν σε ό,τι αφορά στην ικανότητα των οφειλετών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, η αβεβαιότητα σχετικά τόσο με τη διάρκεια του πολέμου, όσο και με την πορεία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού

Αποεπένδυση Δημοσίου

Επιπλέον, η πρόσφατη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δημοσίου να προχωρήσει σε σταδιακή απόεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκαλεί το ενδιαφέρον του SSM ο οποίος ήδη συμμετείχε στη Στρατηγικής Αποεπένδυσης, και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές θα αξιολογήσει την καταλληλότητας των υποψήφιων επενδυτών που προτίθεται να αποκτήσουν μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Business plans

Ταυτόχρονα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προετοιμάζονται για την κατάρτιση των επικαιροποιημένων στρατηγιών στόχων για την επόμενη 3ετία. Όπως εκτιμάται σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης των βασικών οικονομικών μεγεθών, αλλά και των σημαντικότερων προκλήσεων, θα τεθούν επί τάπητος κατά τις συναντήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ενρία θα θέσει την άποψή του για τα business plans των ελληνικών τραπεζών.


[There are no radio stations in the database]