Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλη πτώση στις τιμές του ρεύματος – Πότε θα «περάσει» στους καταναλωτές

18 Ιανουαρίου 2023

Αποκλιμακώνονται σταδιακά οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την πτωτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου.

Την Τρίτη η τιμή στην Ελλάδα ήταν μάλιστα μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη με 86 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πριν από μόλις δύο ημέρες ήταν στα 206 ευρώ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συμμετείχαν κατά 60% στο ενεργειακό μείγμα. Το φυσικό αέριο είχε συμμετοχή μόλις 14% από 35% που έχει συνήθως και ο λιγνίτης μόλις 8%.

Φθηνότερες στην Ευρώπη παραμένουν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 21 ευρώ, ενώ στο άλλο άκρο ήταν η Γαλλία με 157 ευρώ.

Το ερώτημα είναι πλέον πότε αυτή η αποκλιμάκωση θα «εμφανιστεί» και στα τιμολόγια των καταναλωτών. Επειδή η Ελλάδα αγοράζει με τιμές προηγούμενου μήνα, οι τιμές θα είναι αισθητά χαμηλότερες στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωρούν οι σχεδιασμοί για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και γενικότερα την ευρωπαϊκή αυτονομία της ηπείρου. Στη Γερμανία οι αποθήκες είναι ήδη γεμάτες κατά 90% ενώ ο απρόσμενα καλός καιρός βοηθά στο να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση.


[There are no radio stations in the database]