Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο – Πού κινείται το επιτόκιο

17 Ιανουαρίου 2023

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πρώτο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου μέσα στο 2023, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προσδοκά την άντληση έως 3 δισ. ευρώ.

Ο τίτλος είναι διάρκειας 10 ετών και το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης).

Την έκδοση «τρέχουν» οι τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale.

Με την εν λόγω δημοπρασία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της προοπτικής μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Αυτήν τη στιγμή, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας στις αγορές κυμαίνεται στο 4,15%, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 4%, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%.

Tα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, καθορίζονται στις 195 μονάδες βάσης, Στα τέλη Οκτωβρίου, αντίθετα, ξεπερνούσαν τις 270 μ.β.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ -οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν- περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ, για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων, ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως η EIB το RRF κτλ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


[There are no radio stations in the database]