Ψηφίζει νόμους για την επιστροφή λεηλατημένων θησαυρών της η Γαλλία

16 Ιανουαρίου 2023

Η κυβέρνηση στη Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2023 θα κατατεθούν τρεις νόμοι στο Κοινοβούλιο οι οποίοι θα αφορούν την επιστροφή ξένων πολιτιστικών αγαθών, ανθρώπινων λειψάνων και έργων που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζί.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Πολιτισμού, το νομοσχέδιο θα ορίζει «την αρχή και τα κριτήρια για την επιστροφή» ξένων έργων, ενώ πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η αναφορά αυτή θα συνταχθεί από τον πρώην διευθυντή του μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέ, ο οποίος διορίστηκε το 2021 πρεσβευτής για την κληρονομιά.

«Καθώς οι συλλογές μας είναι αναπαλλοτρίωτες, θα είναι μακροχρόνιο και περίπλοκο το να πρέπει να κάνουμε έναν ειδικό νόμο για κάθε επιστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η επιστροφή ξένων αγαθών αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Προσθέτει πως η πίεση για τέτοιες επιστροφές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε δυτικά μουσεία να επιστρέψουν έργα στη χώρα καταγωγής τους και αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό και στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών της ζωφόρου του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.


[There are no radio stations in the database]