Ο Τσαβούσογλου απειλεί τη Σουηδία: «Αφαιρέστε τη νάρκη του PKK ή δεν θα μπείτε στο ΝΑΤΟ»

13 Ιανουαρίου 2023

Οργισμένα αντέδρασε η Άγκυρα έπειτα από το βίντεο του PKK από τη Σουηδία. Συγκεκριμένα, μία ομάδα προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανήρτησε βίντεο που δείχνει διαδηλωτές να κρεμάνε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ανοιχτά την Στοκχόλμη ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ αν «αφαιρέσει τη νάρκη» των Κούρδων.

«Όσα συνέβησαν είναι απαράδεκτα και τα καταδικάζουμε. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο εναντίον του προέδρου μας αλλά είναι μια προσβολή εναντίον όλης της Τουρκίας. Το PKK προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν η Σουηδία δεν αντιδράσει σε αυτές τις διαδηλώσεις και πράξεις, τότε κι εμείς δεν θα δώσουμε την απάντηση που θέλει η Σουηδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου.

«Μεταξύ μας υπάρχει ένα συνυποσχετικό. Όμως το PKK τοποθετεί νάρκες στον δρόμο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι η επιλογή της Σουηδίας αν θα καθαρίσει αυτήν την οδό από τις νάρκες ή αν θα πατήσει στις νάρκες. Πρέπει να κάνει μια επιλογή» απείλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα, Στάφαν Χέρστρομ, κλήθηκε την Πέμπτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και του επιδόθηκε διαμαρτυρία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.


[There are no radio stations in the database]