Κορονοϊός: Ανησυχία μετά τα 6 κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» – Τι πρέπει να προσέχουμε

13 Ιανουαρίου 2023

Ανησυχία προκαλείται στους πολίτες ο εντοπισμός των έξι πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού «Κράκεν» στην χώρα μας. Σημειώνεται ότι όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μιλώντας στην τηλεόραση η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, έδωσαν διευκρινίσεις και προειδοποιήσεις για την νέα μετάλλαξη.

«Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος… το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» είπε η κυρία Ματίνα Παγώνη.

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» διευκρίνισε.

Η κ. Παγώνη τόνισε τη μεγάλη ανάγκη από ειδικευόμενους που υπάρχει σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την προσεχή Τρίτη.

«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

Γιαλιατσάτος: «Η νέα υποπαραλλαγή Κράκεν είναι πιο μεταδοτική»

«Αυτή τη στιγμή με αυτή τη νέα υποπαραλλαγή Κράκεν ή αλλιώς XBB.1.5, που ανήκει στην οικογένεια Όμικρον, γνωρίζουμε σίγουρα δύο πράγματα. Πρώτον, είναι πιο μεταδοτική. Οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή» τόνισε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covidτο φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.


[There are no radio stations in the database]