Ράπτη: «Έντονη πολιτική κόντρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα»

4 Ιανουαρίου 2023

Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό παγκοσμίως, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται κυρίως σε αντιβιωτικά και παρακεταμόλη.

Η κ. Ράπτη σημείωσε ότι από νωρίς η κυβέρνηση εφαρμόσε μέτρα, αφενός με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφετέρου τώρα που υπάρχει έλλειψη ενισχύει με εισαγωγές τις πρώτες ύλες και ενισχύσει την παραγωγή.

Στην Ελλάδα, εξήγησε, υπάρχει ευρεία παραγωγή γενόσημων τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και πρόσθεσε ότι η αύξηση της παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα να έχουμε κάλυψη για φάρμακα που λείπουν.

Τόνισε ότι στα νοσοκομεία υπάρχει πλήρης επάρκεια φαρμάκων.

Όσο για το ενδεχόμενο αύξησης στις τιμές είπε ότι υπάρχουν κάποια με χαμηλή τιμή, για τα οποία υπάρχει δυσκολία να εισαχθούν και να πωληθούν σε αυτές τις τιμές.

Όμως, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αύξηση των εισαγωγών από τις φαμακευτικές εταιρείες, αλλά πρόσθεσε πρόκειται για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

Επίσης, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα και να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν παράλληλες εξαγωγές.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει προκύψει εδω κι ένα χρόνο, και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

Η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει σε αυτό το πεδίο, λέει ότι η αγορά θα το ρυθμίσει μόνη της, και είδαμε πώς το ρύθμισε, είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι έπρεπε να είχαν σταματήσει οι παράλληλες εξαγωγές εδώ και πολλούς μήνες.


[There are no radio stations in the database]