Αλέξανδρος Καρακίτσιος: Τοπική ανάπτυξη – Οι προκλήσεις του μέλλοντος
30 Δεκεμβρίου 2022
Γράφει ο Οικονομολόγος & Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Καρακίτσιος.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 απέχουν πια λίγους μήνες. Σε λίγο καιρό θα κριθούν οι τοπικές αρχές κάθε πόλης και θα γίνει – αυτό που λέμε – το «ταμείο» της περασμένης τετραετίας.
Καθώς θα ξεδιπλώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση, πολλά ζητήματα θα πέσουν στο τραπέζι. Εκπαίδευση, ασφάλεια, εγκληματικότητα, τοπική οικονομία κ.α. Με κάποιον τρόπο όμως όλα τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Και μπορεί οι τοπικές αρχές να μην έχουν πλήρεις αρμοδιότητες επί όλων των πολιτικών, έχουν όμως μεγάλο μερίδιο ευθύνης τόσο ως προς το σχεδιασμό τους, όσο και ως προς την πίεση που ασκούν στην κεντρική διοίκηση για την εφαρμογή τους.
Όλα τα παραπάνω φυσικά θα ήταν αδύνατο να μην έχουν εφαρμογή και σε έναν «ιδιαίτερο» δήμο της Δυτικής Αττικής, όπως ο Δήμος Φυλής. Μια περιοχή όπου η εγκληματικότητα «ανθεί», η εκπαίδευση παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα και η ένταξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αποτελεί διαρκή πρόκληση. Όλα αυτά προφανώς συνδέονται. Και εννοείται πως η ανισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι μία από τις βασικές αιτίες αυτής της προβληματικής κατάστασης.
Στις γειτονιές του Δήμου Φυλής αναπτύσσεται κυρίως οικιστική δραστηριότητα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μικρή και περιορισμένη και το επίπεδο των επενδύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει προσπάθειες ανάπτυξης διαφορετικού τύπου οικονομικής δραστηριότητας, όπως η έλευση της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων ή η δημιουργία ενός κέντρου logistics.
Αυτές οι προσπάθειες όμως δε φαίνεται να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής για την αλλαγή της όψης του Δήμου Φυλής. Δυστυχώς, μοιάζουν πιο πολύ αποσπασματικές. Ακόμη κι έτσι όμως, αφενός δε μπορεί να παραλειφθεί ότι οι κινήσεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφετέρου όμως θα χρειαστεί να υπολογιστούν και οι συνέπειές τους στην τοπική κοινωνία. Και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί χρόνος και περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τοπική κοινωνία θα αλλάξει μόνο εάν αλλάξει η τοπική οικονομία. Οι τοπικές αρχές και οι υποψήφιοι – ενόψει και των επερχόμενων εκλογών – οφείλουν να παρουσιάσουν ένα επαρκές σχέδιο τοπικής ανάπτυξης μακριά από γενικόλογες εκφράσεις και δηλώσεις προθέσεων.
Πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένες δράσεις, που θα ωφελήσουν τον τόπο με ξεκάθαρο τρόπο ακόμα και αν υπάρχει κάποιο κόστος. Η προσέλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, πάντοτε με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά και με επίγνωση των αναγκών και της εποχής που βρισκόμαστε, είναι το παράθυρο για την πραγματική αλλαγή της τοπικής κοινωνίας.
Αλέξανδρος Καρακίτσιος,
Οικονομολόγος & Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών