Τα 5 παραδοσιακά ελληνικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά που όλοι αγαπάμε

24 Δεκεμβρίου 2022

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, τα ελληνικά σπίτια γεμίζουν με το μοναδικό άρωμα από τα γλυκά παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια, που αιωρούνται σε κάθε σπίτι και αρτοποιείο, καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την περίοδο των γιορτών.

Με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις όπως ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά, κανέλα και γαρύφαλλο και γλυκό σιρόπι μελιού, τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων είναι το τέλειο καλωσόρισμα στην περίοδο των γιορτών.

Πολλά από τα νόστιμα, εορταστικά εδέσματα συνδέονται επίσης με την ελληνική ιστορία ή ένα ιδιαίτερο έθιμο, που δένουν στη λαογραφία με την κουζίνα.

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες: Τα πιο δημοφιλή ελληνικά επιδόρπια των  Χριστουγέννων

Τα δύο πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Καθώς είναι τα δύο πιο ευρέως γνωστά, υπάρχει μια μικρή “διαφορά” μεταξύ των θαυμαστών των γλυκών που ξαναφουντώνει κάθε γιορτινή περίοδο — ποια χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι καλύτερα, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Οι κουραμπιέδες είναι ένα είδος κουλουριού, νόστιμοι και χορταστικοί, γεμιστοί με αμύγδαλα και με ζάχαρη άχνη. Ανάλογα με την περιοχή, οι ελληνικοί κουραμπιέδες μπορούν επίσης να έχουν  κονιάκ ή ροδόνερο μέσα για να προσθέσουν λίγη επιπλέον γεύση.

Η λέξη κουραμπιέδες προέρχεται από την τουρκική λέξη kurabiye , η οποία δανείστηκε από την αραβική qurabiya , τα οποία αναφέρονται σε αυτό το είδος μπισκότου. Μπισκότα όπως οι κουραμπιέδες φτιάχνονται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Τα μελομακάρονα είναι πιο αφράτα και μαλακά από τους κουραμπιέδες και έχουν διαφορετικό, αν και γιορτινό, γευστικό προφίλ. Φτιαγμένα με ελαιόλαδο , αλεύρι, μέλι και εσπεριδοειδή, τα μελομακάρονα είναι πολύ πιο υγιεινά από τις περισσότερες γιορτινές λιχουδιές. Η προσθήκη κανέλας και καρυδιού κάνει τα μελομακάρονα ακαταμάχητα.

Η προέλευση του λαχταριστού μπισκότου χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα . Στις κηδείες, οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ένα μείγμα κριθαριού, που ονομαζόταν μακαρία.

Δίπλες και Χριστόψωμο

Μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, κανένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τις επιδόρπιες δίπλες. Οι δίπλες είναι ουσιαστικά λωρίδες τηγανιτής ζύμης καλυμμένες με σιρόπι μελιού, κανέλα και συχνά ξηρούς καρπούς.

Αν και μπορεί να φαίνονται απλές, οι δίπλες είναι αρκετά νόστιμες. Αν και κατάγεται από την Πελοπόννησο, το γλυκό φτιάχνεται πλέον σε όλη τη χώρα.

Το Χριστόψωμο, αν και δεν παρασκευάζεται συνήθως τόσο πολύ όσο αυτές οι προαναφερθείσες λιχουδιές, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψωμί που φτιάχνεται την παραμονή των Χριστουγέννων και σερβίρεται την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το ψωμί, που έχει σταυρό και μοτίβο «Χ», που συμβολίζει τον Χριστό, μοιάζει με το τσουρέκι.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας, και συχνά κάθε οικογένεια, έχει τα δικά της ειδικά συστατικά για το Χριστόψωμο, όπως διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο.

Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα , ίσως το πιο εμβληματικό εορταστικό κέρασμα της Ελλάδας, φτιάχνεται παραδοσιακά για την Πρωτοχρονιά. Οι άνθρωποι μαζεύονται και κόβουν τη Βασιλόπιτα, που μπορεί να γίνει είτε σαν κέικ είτε σαν τσουρέκι, για να φέρουν τύχη για τη χρονιά που έρχεται.

Στην Βασιλόπιτα κρύβεται ένα νόμισμα και η παράδοση λέει ότι όποιος παραλάβει τη φέτα με το φλουρί κρυμμένο μέσα θα είναι ιδιαίτερα τυχερός την Πρωτοχρονιά.

[There are no radio stations in the database]